Karp wigilijny

Karp wigilijny

2

SKŁADNIKI: Trudność przygotowania 2/5 Ilość porcji: 4 – 6

2 filety z karpia ekologicznego

mąka orkiszowa do obtoczenia

1 łyżkę płatków migdałowych

sok z cytryny

sól morska

pieprz świeżo zmielony

do smażenia: olej i masło ghee

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Karpia umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.  Każdy kawałek posolić, posypać pieprzem i skropić cytryną. Rozgrzać olej na patelni, obtoczyć rybę w mące i smażyć z obu stron na średnim ogniu, do zrumienienia. Podprażyć lekko płatki migdałowe na suchej patelni i posypać usmażonego karpia.

 

 

Składniki

 
  • 1-1,5kg karpia
  • natka pietruszki (1 pęczek)
  • 4 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy
  • 100g masła klarowanego
  • sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 

Oczyszczonego karpia natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Po co najmniej godzinie wyjąć rybę z lodówki i w jej wnętrzu umieścić ok. 3/4 pęczka natki pietruszki. Spiąć karpia wykałaczkami, natrzeć olejem słonecznikowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Dookoła niego rozłóż plasterki masła. Naczynie z rybą wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz ok. pół godziny. Upieczoną rybę udekoruj plasterkami cytryny.