Karp wigilijny z orzechowo-ziołową posypką
SKŁADNIKI
- 4 filety z karpia (po ok. 150-200 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- ok. 50 g obranych orzechów włoskich
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego lub suszonego oregano/bazylii (opcjonalnie)
- 4 łyżki masła
- ok. 200 ml białego wina
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Do podania z:
- ryż basmati/ jaśminowy
- pieczone warzywa/ pieczone ziemniaki
- świeże zioła / twardy ser, starty (do posypania)
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Cytrynę kroimy na pół, jedną połówkę kroimy w plastry, z drugiej wyciskamy sok. Do soku dodajemy posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy, posiekaną natkę, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. W ten sposób powstaje panierka. Filety myjemy i osuszamy, nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, na dnie układamy plasterki cytryny a na nich kawałki ryby. Na karpia nakładamy po 1-2 łyżki przygotowanej wcześniej panierki. Całość podlewamy winem i zapiekamy ok. 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdy z filetów kładziemy po łyżeczce masła. Bezpośrednio przed podaniem rybę możemy posypać dodatkową porcją ziół lub startym serem. Gotowe!