Keks bananowy orkiszowy z orzechami włoskimi

 

 

 

  Banany, orkisz i ulubione bakalie, to sposób na keks bananowy -  ciasto ekspresowe i dosłownie na każdą kieszeń. Jeśli nie wiesz jak wykorzystać mocno już dojrzałe banany, a  masz w domu odrobinę roślinnego mleka, mąki i orzechów, wystarczy, że połączysz składniki, by powstał ten wspaniały, chrupiący chlebek.

Banany i orzechy w lekkim cieście z mąki orkiszowej, to przepis tak prosty, że ciasto nie może się nie udać. No i ten zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie pieczenia... 

 

Składniki:

  • 300 g dojrzałych bananów (około 3 średniej wielkości)
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 100 g syropu klonowego + 30 g do dekoracji
  • 120 ml napoju migdałowego
  • 100 g orzechów włoskich + 25 g do dekoracji
  • 60 ml oleju ryżowego
  • sól 

                                     

Sposób przyrządzenia:

W dużej misce wymieszać mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia i odstawić. Posiekać nożem 100 g orzechów włoskich i odstawić. W innej dużej misce o niskich brzegach rozgnieść banany, pomagając sobie widelcem, następnie dodać syrop klonowy, mleko migdałowe i olej ryżowy, mieszając wszystko do uzyskania jednolitej masy. Masę na bazie bananów oraz posiekane orzechy dodać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką tak, aby wyszło gładkie ciasto.

Przełożyć do formy keksowej (o długości 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować pozostałymi orzechami (całymi albo posiekanymi) i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 40–45 minut albo do osiągnięcia złocistego koloru. Po wyjęciu bananowego ciasta z piekarnika, pozostawić je do wystudzenia, a następnie wyjąć z formy: posmarować syropem klonowym.

 

Rada

To ciasto, które wywodzi się prawdopodobnie z Ameryki, powstało w celu wykorzystania zbyt dojrzałych bananów. Dlatego można też dodać owoce, które już nie nadają się do jedzenia, gdyż zaczęły czernieć i są zbyt miękkie. Babka bananowa jest doskonała na śniadanie, sama albo posmarowana ulubioną marmoladą.

 

* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.