Kolagen - na piękną skórę i sprawne stawy
Dlaczego przyjmuję kolagen?
Jako sportowiec staram się, żeby moja dieta była odpowiednio zrównoważona i bogata w niezbędne składniki pokarmowe, witaminy i minerały, jak również kolagen. Jednak dostarczenie go z dietą nie jest proste, a jako kobieta i sportowiec pragnę zachować jak najdłużej piękną i młodą skórę, ale również zdrowe stawy. Dlatego suplementuję kolagen w proszku, bezzapachowy i bezsmakowy, co ułatwia jego spożywanie bezpośrednio, lub jako dodatek do wody, jogurtu czy koktajli.
Kolagen to jedno z najważniejszych białek strukturalnych odgrywające kluczową rolę w organizmie człowieka. Odpowiedzialny jest za sprężystość i jędrność skóry, jej właściwe nawilżenie i ciągłą odnowę jej komórek.
Czym jest kolagen?
Kolagen to białko, które odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie. Jest jednym z głównych składników tkanki łącznej, stanowi około 30% wszystkich białek ludzkich. Włókna kolagenowe to fundament dla skóry, włosów i paznokci, ale również kości, stawów, ścięgien, wiązadeł, naczyń krwionośnych i rogówki oka. Kolagen posiada wyjątkowe cechy: jest bardzo elastyczny, a jednak niezwykle wytrzymały. Chroni narządy wewnętrzne: nerki, żołądek czy wątrobę tworząc wokół nich podtrzymującą je w miejscu warstwę ochronną. W układzie odpornościowym pełni rolę obronną, zapobiegając ingerencji drobnoustrojów i toksyn. W skórze zapewnia ciągłość procesu odnowy komórkowej oraz właściwy poziom nawilżenia, które gwarantują jej sprężystość, miękkość i młody wygląd. Kolagen stanowi aż 60% wszystkich białek skóry, dlatego ma decydujący wpływ na jej wygląd i kondycję.
Synteza kolagenu
Kolagen jest naturalnie syntetyzowany i podlega ciągłej wymianie w organizmie młodej i zdrowej osoby. Niestety, wraz z wiekiem, od około 26 roku życia, organizm stopniowo traci zdolność do wytwarzania włókien kolagenowych. Naturalnie więcej komórek kolagenu obumiera niż jest produkowanych przez organizm. Jest to naturalny proces, ale mogą go potęgować szkodliwe czynniki, na które narażona jest większość z nas, takie jak stres, choroby, intensywny wysiłek fizyczny oraz nieodpowiednia dieta. Wyjątkowo szkodliwe dla włókien kolagenowych jest promieniowanie słoneczne, najbardziej niebezpieczne jest UVA – typ promieniowania dominujący w solariach. To dlatego osoby, które dużo opalały się w sztucznym świetle, tak szybko się starzeją. W ich skórze zachodzi proces elastozy - zniszczenia kolagenu.
Objawy niedoboru kolagenu
Wraz z upływem czasu, w organizmie człowieka włókna kolagenowe ulegają degradacji, zmniejsza się produkcja kolagenu, co w konsekwencji prowadzi do jego niedoboru. Obniżenie puli białek kolagenowych w organizmie objawia się m.in. powstawaniem zmarszczek, zmian skórnych, rozstępów, cellulitu, fałdów skórnych i przebarwień. Włosy stają się słabe, matowe, a paznokcie kruche i łamliwe. Oznaką braku kolagenu może być zgarbiona sylwetka, częstsze kontuzje ścięgien, większa podatność na złamania kości, mniejsza ruchliwość oraz zwyrodnienia stawów i bóle reumatyczne. Niedobór kolagenu może również wpływać na pogorszenie wzroku.
Kolagen w żywności
Źródłami kolagenu są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. W żywności znajdziemy go głównie w produktach takich jak galaretki wołowe, galaretki z kurzych łapek, wywary mięsne, rosół, ryby w galarecie, golonki i salceson, podroby oraz niektóre galaretki owocowe. Niestety, są to produkty, które ze względów smakowych i preferencji żywieniowych nie wszystkim odpowiadają, a ponadto spożywanie wyżej wymienionych produktów w nadmiernych ilościach nie jest zdrowe ze względu na zbyt dużą zawartość tłuszczów. Nadmiar produktów, takich jak tłuste mięsa, galarety i wywary, może powodować wzrost poziomu cholesterolu oraz szybki przyrost masy ciała.
Katrin Kargbo - reprezentantka Polski i złota medalistka Mistrzostw Świata (w latach 2014, 2016 i 2018) i Mistrzostw Europy od 2015 roku w Karate tradycyjnym. Trenerka w Healthy Team Anny Lewandowskiej. Wielokrotna zwyciężczyni krajowych i międzynarodowych Mistrzostw w tańcu towarzyskim. Prywatnie miłośniczka zdrowego trybu życia.
Jako sportowiec nie zapominam o kolagenie w codziennej diecie, pamiętaj o nim i Ty!
Suplementy kolagenu
Na rynku, poza żywnością, dostępne są różne rodzaje kolagenu w postaci suplementów diety. Możemy je podzielić ze względu na formę: w proszku, w płynie, w tabletkach oraz ze względu na pochodzenie możemy wyróżnić jego trzy podstawowe rodzaje: kolagen wołowy, drobiowy i rybi.
• Kolagen wołowy – przyswajalny przez człowieka słabiej niż kolagen rybi. Łatwo go pozyskać, co wpływa na jego popularność. Powszechnie stosowany w suplementach diety dla sportowców.
• Kolagen z kurczaka – łatwo dostępny, a zatem tani. Dobrze wpływa na poprawę pracy chrząstek i stawów.
• Kolagen rybi – najskuteczniejszy, biologicznie aktywny, o strukturze identycznej do ludzkiego (potrójna helisa). Powoduje to, że jego przyswajalność jest wielokrotnie wyższa, niż kolagenu innego pochodzenia, zatem kuracja nim jest znacznie skuteczniejsza. Poprawia również wygląd skóry i włosów. Jeśli decydujemy się na suplementację kolagenu, warto również zwrócić uwagę na czystość danego produktu oraz jego wagę molekularną. Upewnijmy się, że stosujemy najwyższej jakości produkt.
Dlaczego przyjmuję kolagen?
Jako sportowiec staram się, żeby moja dieta była odpowiednio zrównoważona i bogata w niezbędne składniki pokarmowe, witaminy i minerały, jak również kolagen. Jednak dostarczenie go z dietą nie jest proste, a jako kobieta i sportowiec pragnę zachować jak najdłużej piękną i młodą skórę, ale również zdrowe stawy. Dlatego suplementuję kolagen w proszku, bezzapachowy i bezsmakowy, co ułatwia jego spożywanie bezpośrednio, lub jako dodatek do wody, jogurtu czy koktajli.
Komu polecam kolagen?
Wszystkim- kobietom i mężczyznom, sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Kolagen doskonale sprawdzi się u osób starszych, które pragną zwiększyć swój komfort życia związany z prawidłowym ruchem stawów oraz poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci jak i u osób młodych, które dbają o swój wygląd, pragną dłużej zachować urodę oraz przeciwdziałać oznakom starzenia się skóry. Właściwości i funkcje kolagenu:
• poprawa elastyczności skóry,
• zmniejszenie widoczności zmarszczek,
• zniwelowanie pierwszych oznak starzenia,
• poprawa kondycji cery,
• wzmocnienie włosów i paznokci,
• poprawa funkcjonowania stawów,
• szybsze gojenie się ran,
• zmniejszenie dolegliwości bólowych,
• zapobieganie osteoporozie,
• łagodzenie bólu mięśni,
• wzmocnienie układu krążenia,
• redukcja obrzęków,
• łagodzenie bólów reumatycznych.
Co to jest kolagen?
Kolagen jest istotnym białkiem ludzkiego organizmu. Można go znaleźć w wielu strukturach w całym ciele, w różnych tkankach i narządach. Różne rodzaje kolagenu są głównym składnikiem w skórze, chrząstkach, więzadłach, ścięgnach, mięśniach i naczyniach krwionośnych. Ta lista jasno pokazuje, że kolagen jest niezbędny w: zachowaniu elastyczności skóry, dobrym działaniu stawów, utrzymywaniu masy kostnej i utrzymywaniu integralności różnych tkanek. Co to jest kolagen? Można nazwać kolagen inżynierem rusztowania naszego ciała.
Utrata kolagenu z wiekiem
Organizm ludzki zużywa się z wiekiem. Widoczne rezultaty pojawiają w zależności od tego jaki prowadzi się tryb życia. Organizm sam wytwarza naturalny kolagen, jednak w miarę trwania życia ta produkcja się zmniejsza. Gdy w organizmie jest niedobór kolagenu objawy widoczne są w braku elastyczności. Niedobór kolagenu objawy daje na skórze, której brakuje włókien kolagenowych. W przypadku chrząstki stawowej niedobór kolagenu objawy to brak elastyczności. Na wzmocnienie organizmu przydatna jest wtedy suplementacja kolagenu i pojawia się pytanie jaki kolagen wybrać? A jaki kolagen wybrać na zmarszczki?
Różne rodzaje kolagenu – jaki kolagen wybrać?
Szacuje się, że kolagen stanowi około 30 % wszystkich białek budulcowych w ciele ssaków. Podział na różne rodzaje kolagenu odbywa się na podstawie tego jakie funkcje spełnia kolagen w poszczególnych częściach ciała. Skóra składa się w aż prawie 90 % z włókien kolagenowych. Jest to kolagen typu I. Ten typ kolagenu znajduje się także w ścięgnach i kościach. Kolagen typu II stanowi składnik chrząstki stawowej i chrząstek w całym ciele. Kolagen typu III przyczynia się do zapewnienia elastyczności, a kolagen typu IV występuje w błonie podstawnej. To główne rodzaje kolagenu, jednak tych rodzajów jest znacznie więcej, a pozostały kolagen znajduje się między innymi w mięśniach, jelitach i w sercu.
Pragnienie wiecznej młodości
Czym jest młodość? Oczywiście ten czas w życiu człowieka łączy się ze szczytowymi możliwościami organizmu, piękną skórą i pełną wydajnością całego ciała. Obecnie bardzo dużo różnych gałęzi gospodarki związane jest z próbami zachowania tak definiowanej młodości. Nie chodzi o faktyczne cofnięcie czasu, a to, aby jak najdłużej zachować prawidłowe funkcjonowanie organizmu i piękną, elastyczną skórę. Bardzo ważną rolę odgrywa w tym tryb życia, sposób odżywiania się i naturalna suplementacja zużywających się składników. Jaki kolagen wybrać?
Z czasem spada poziom kolagenu
Gdy jest w organizmie niedobór kolagenu objawy pokażą się na skórze jako utrata jej sprężystości i elastyczności. Kolagen warunkuje właściwe nawilżenie i ciągłą odnowę komórek skóry. U młodej osoby kolagen jest stale wytwarzany i w sposób naturalny zużyte białka ulegają wymianie na nowe. Już po 26 roku życia zdolność do wytwarzania i ciągłej wymiany włókien kolagenowych ulega stopniowo spowolnieniu. Z wiekiem włókna kolagenowe ulegają degradacji i naturalny proces produkcji kolagenu zmniejsza się.
Zwierzęce źródła kolagenu
Kolagen to białko zwierzęce i nie ma go w roślinach. Obfitują w kolagen skóry, kości i ścięgna zwierząt. Naturalny hydrolizat kolagenu dostępny jest jako wywar z długo gotowanych wymienionych części zwierząt. Uzyskiwana jest w ten sposób żelatyna i można ją spożywać w rosołach czy galaretach. W sprzedaży jest także żelatyna w proszku czy w listkach. Warto pamiętać, że aby ten kolagen został odpowiednio przyswojony przez organizm potrzebna jest witamina C, dlatego do rosołu czy galarety wartościowy jest dodatek natki pietruszki czy posiekanego koperku.
Jaki kolagen wybrać dla wegan i wegetarian?
Weganie i wegetarianie opierają swoją dietę o produkty roślinne, w których nie ma kolagenu. Kolagen jest pochodzenia zwierzęcego. To jaki kolagen wybrać w przypadku takich diet? Oczywiście kolagen tworzy się naturalnie w każdym organizmie z aminokwasów pochodzących ze spożywanego białka. Dlatego w diecie bezmięsnej istotna jest codziennie odpowiednia ilość warzyw strączkowych. Zawierają one genisteinę czyli obecną w roślinach substancję dobrze wpływającą na poziom kolagenu w skórze. Dotyczy to też skóry włosów.
Suplementacja kolagenu
Rynek oferuje kolagen jako suplementy diety różnego rodzaju i w różnych postaciach. Ze względu na pochodzenie wyróżnia się: kolagen rybi, ze skór wieprzowych, wołowych oraz kolagen drobiowy. Rodzaje kolagenu ze względu na postać suplementów to: kolagen do picia, proszek do rozprowadzania w wodzie, kapsułki kolagenowe i napoje z dodatkiem kolagenu. Dostępne są też suplementy typu kolagen plus kwas hialuronowy, kolagen z dziką różą, shoty collagenowe, a także suplementy mające w nazwie swoje przeznaczenie takie jak „stawy, chrząstki i mięśnie”. Jaki kolagen wybrać? Czy warto pić kolagen? Jaki kolagen na wzmocnienie odporności? I jeśli wybieram takie suplementy diety to ile kolagenu dziennie warto przyjmować?
Kolagen rybi
Kolagen rybi ma też nazwę kolagen morski. Kolagen rybi jest opisywany jako najlepiej przyswajalny. Wynika to z budowy tego rodzaju kolagenu, ponieważ ma strukturę identyczną do ludzkiego kolagenu i jego potrójnej helisy. To powoduje, że organizm wielokrotnie lepiej go przyswaja w porównaniu z innymi rodzajami kolagenu od innych zwierząt. Zaletę kolagenu rybiego jest też to, że jego przetwórstwo nie jest kosztowne.
Badania naukowe potwierdzające działanie suplementów kolagenu
Są już liczne badania naukowe, które potwierdzają sens suplementowania kolagenu. Bezpiecznie można stosować hydrolizaty kolagenu. To rosoły czy galarety zawierają żelatynę powstałą ze hydrolizowanego kolagenu. Wykazano, ze kolagen rybi wspiera zdrowie kości i stawów, poprawia wygląd skóry i paznokci oraz ma właściwości anty aging. Potwierdzono również, że kolagen wspiera walkę z cellulitem i pozytywnie wpływa na zdrowie skóry.
Kolagen z aminokwasów i peptydów
Co to jest kolagen? Kolagen jest białkiem więc składa się z aminokwasów. Organizm tworzy kolagen z takich cegiełek czyli aminokwasów jak: hydroksylizyna, hydroksyprolina, glicyna i prolina. Gdy dostarcza się do organizmu produkty zwierzęce to taki zestaw aminokwasów jest już gotowy do wytworzenia własnego kolagenu w organizmie. W roślinnych źródłach białka te aminokwasy nie występują w takim zestawieniu.
Jaki kolagen wybrać?
Co trzeba jeść, aby ułatwić syntezę kolagenu? Każdy produkt zawierający żelatynę to sposób dostarczenia kolagenu do organizmu. Dlatego źródłem kolagenu są długo gotowane wywary na kościach, buliony rybne i różne przetwory mięsne zawierające żelatynę. Ryby w galarecie, kurczak w galarecie czy tak zwany galert z nóżek wieprzowych to również dostawcy kolagenu. Jeśli chce się dostarczyć mierzalne ilości kolagenu wtedy stosuje się suplementy kolagenowe.
Jaki kolagen wybrać na piękną skórę i sprawne stawy?
Ze względu na to co zawiera kolagen jest on jednym z najważniejszych białek budujących ciało każdego człowieka. Niestety wraz z wiekiem jego zawartość się zmniejsza i pojawia się pytanie jaki kolagen wybrać jako suplement diety. Co to jest kolagen? To naturalne białko, które ma zgodność we wszystkich organizmach żywych i nie jest dla nich w żaden sposób toksyczny. Dlatego kolagen jest tak popularny w kosmetologii i w działaniu na zdrowie między innymi jako kolagen na wzmocnienie odporności.
Jak się przejawia niedobór kolagenu?
Niedobór kolagenu pojawia się w organizmie wraz z wiekiem. Mówi się wręcz o tym, że po 60 roku życia produkcja kolagenu przez organizm zostaje praktycznie zahamowana. Włókna kolagenowe ulegają degeneracji, zużywają się i produkcja kolagenu z upływem czasu staje się mniejsza. Niedobór kolagenu staje się widoczny na zewnątrz w stanie skóry, włosów i paznokci. Nasila się powstawanie zmarszczek, cellulitu, rozstępów i przebarwień. Włosy tracą blask, a paznokcie się łamią.
Niedobór kolagenu dalsze objawy
Gdy zasoby kolagenu zmniejszają się sylwetka człowieka ma tendencję do garbienia, jakby zapadania się w sobie. Pojawia się narażenie na częstsze kontuzje i podatność na złamania kości. Związane jest to ze zmniejszeniem ruchliwości stawów i ścięgien. Pojawiają się bóle reumatyczne. Ten stan pogłębia się wraz z wiekiem, a dodatkowo u kobiet menopauza pogarsza wytwarzanie tego cennego białka w organizmie. Jaki kolagen wybrać, aby spowolnić te nieuchronne zmiany?
Kiedy powinno się suplementować kolagen?
Z wiekiem brak kolagenu zaczyna być widoczny w wyglądzie zewnętrznym. Włosy stają się matowe, skóra traci elastyczność, a paznokcie są łamliwe. Stopniowo zaczyna być dostrzegany problem ze stawami, pogłębiają się procesy degeneracyjne. Kolagen nazywany jest „białkiem młodości”, ponieważ od 26 roku życia jego ilość nieubłaganie zmniejsza się z szybkością 1% każdego roku. Czy można spowolnić ten proces? Jaki kolagen wybrać w celu uzupełniania jego poziomu?
Jak dietą spowolnić utratę kolagenu?
O jakość spożywanego białka trzeba dbać przez całe życie. Gdzie można znaleźć dużo kolagenu? Kolagen znajduje się w chrząstkach, więzadłach i kościach więc rosoły na kościach to jeden ze sposobów na dostarczanie kolagenu. Warunkiem dobrego z niego skorzystania jest długie gotowanie takich bulionów. W przypadku kości wołowych mówi się nawet o 24 godzinach powolnego gotowania! Powstaje w ten sposób prawdziwa zupa mocy. Również galarety to dania gotowane na tyle długo, że jedzenie ich jest również dobrym źródłem kolagenu. Ważna jest w diecie obecność antyoksydantów, a w przypadku wpływu na syntezę kolagenu główną rolę odgrywa witamina C.
Jak dbać o skórę?
Ochrona skóry przed utratą elastyczności to między innymi kremy z filtrami UV. Warto też pomyśleć o suplementach diety z kolagenem i witaminą C. Wpływ suplementów kolagenu na stan skóry został już potwierdzony badaniami. Wykazano w nich poprawę struktury skóry. Gdy dostarcza się dobrej jakości cegiełki budulcowe jakimi jest suplement kolagenu, sprawia to, że naturalna produkcja kolagenu przez organizm jest pobudzana i wspierana.
Dieta na opóźnienie pojawienia się zmarszczek
Zawsze rodzaj prowadzonej diety odzwierciedla się na skórze. Codzienne pożywienie powinno być dobrze zbilansowane, odżywcze i pokrywające potrzeby organizmu. Skóra wygląda dobrze, gdy w posiłkach jest dużo kwasów tłuszczowych omega 3, witaminy A i E i substancje mineralne dobrze wpływające na jej elastyczność. Ważne w tym kontekście są źródła przeciwutleniaczy, a więc warzywa i owoce, orzechy, ale też długo gotowane rosoły mięsne i rybne. Bardzo istotne dla wyglądu skóry jest ograniczenie cukru w diecie, ponieważ jak wiadomo w procesie glikacji ulegają uszkodzeniu włókna kolagenowe, co przyspiesza proces starzenia.
Suplementy kolagenowe
Jeśli podaż kolagenu z diety nie jest wystarczający dla organizmu pokazuje on to między innymi poprzez zwiotczenie skóry, ograniczenie ruchomości stawów, bóle stawów i mięśni pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci. Trzeba zastosować suplementy diety. Jaki kolagen wybrać? Gdy chce się poprawić nawilżenie i elastyczność skóry i włosów dobry jest kolagen typu I występujący często w suplementach w formie zhydrolizowanej, która lepiej się wchłania. Kolagen typu II jest lepszy na kości i stawy.
Dlaczego strzyka w stawach?
Poczucie, że stawy tracą swoją elastyczność jest charakterystyczne i wiązane z wiekiem. Jednak gdy aktywność fizyczna jest bardzo ograniczona to również może to dotyczyć ludzi w młodym wieku. Więzadła, kości i mięśnie ulegają osłabieniu, gdy nie są używane w wystarczającym stopniu. Tak samo niedobór kolagenu może powodować kłopoty z wytrzymałością i stabilnością stawów. Dlatego dla zdrowia układu mięśniowo – szkieletowego bardzo ważna jest codzienna umiarkowana aktywność fizyczna i dobra dieta bogata w kolagen.
Jak wygląda skóra, której brakuje kolagenu
Naturalne osłabienie napięcia skóry występuje około 40 roku życia. Widoczne jest to w postaci zmarszczek występujących w kącikach oczu i zmianie owalu twarzy. Skóra wiotczejąca na ramionach i udach to też widoczny znak ubytku kolagenu w organizmie, którego włókna występują zarówno w skórze jak i w mięśniach. Właściwa zawartość kolagenu pozwala też na optymalną regenerację włosów. Widać to po jakości włosów, które powinny być elastyczne, lśniące i w odpowiedniej ilości. Niedobór kolagenu uwidacznia się w ich łamliwości, nadmiernym wypadaniu i matowości.
Jaki kolagen wybrać?
Suplementy kolagenu warto dostosować do wymagań indywidualnych. Kolagen do picia to wygodna forma dla osób zapracowanych i sportowców. Kolagen w proszku bez smaku i zapachu łatwo dodać do wody, jogurtu i koktajlu. Taki kolagen doskonale sprawdzi się u osób starszych, które chcą poprawić jakość swojego życia poprzez poprawę ruchu stawów.
Jak trawimy kolagen?
Kolagen dostarczony do układu pokarmowego nie jest w takiej formie przyswajany. Jak każde zjedzone białko, kolagen jest rozkładany do aminokwasów i w takiej formie jest przyswajany. Dlatego jako suplementy kolagenu najlepiej przyjmować kolagen już zhydrolizowany, o mniejszej masie cząsteczkowej. Obecność takich cząstek kolagenu w skórze stymuluje powstawanie nowych włókien kolagenowych razem z kwasem hialuronowym.
Co warto pamiętać?
· Kolagen to główne białko, które buduje ludzką skórę.
· Są różne rodzaje kolagenu, różne typy zależne od wielkości cząsteczek kolagenu i tego skąd pochodzą.
· Kolagen rybi jest lepiej przyswajalny przez organizm niż kolagen wołowy.
· Aby organizm mógł wytwarzać kolagen potrzebna jest witamina C, która wspiera redukcję stanu zapalnego w organizmie.
· Do niszczenia włókien kolagenowych przyczynia się stres oksydacyjny, który jest podsycany przez palenie papierosów, spożywanie alkoholu, słaba jakość snu i toksyny środowiskowe.
Podsumowanie – jakie są właściwości i funkcje kolagenu
Kolagen na co pomaga? Kolagen poprawia funkcjonowanie stawów i łagodzi bóle reumatyczne oraz bóle mięśni. Poprawia elastyczność skóry, kondycję cery i redukuje obrzęki. Dzięki kolagenowi można zniwelować pierwsze oznaki starzenia, zmniejszyć widoczność zmarszczek, wzmocnić włosy i paznokcie. Długofalowe suplementowanie kolagenu przyczynia się do złagodzenia dolegliwości bólowych, szybszego gojenia się ran, zapobiegania osteoporozie i wzmocnienia układu krążenia.