
Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem
SKŁADNIKI:
Farsz:
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cząbru
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 2/3 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 215 ml bardzo gorącej wody
- 40 ml oleju
- ½ łyżeczki soli
Barszcz czerwony:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 litr zakwasu buraczanego
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
- ew. cukier lub sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 1–2 minuty. Dopraw cząbrem, papryką oraz pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z soczewicą i dopraw solą oraz pieprzem. Farsz powinien być dość wyraźny w smaku.
Połącz składniki do ciasta i zagnieć. Kawałki ciasta wałkuj na pożądaną grubość (3–4 mm). Wykrawaj szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta. Na środku układaj kulki z farszu. Zawijaj elegancko w kołduny (uszka).
Przygotuj barszcz: bulion gotuj na małym ogniu z dodatkiem majeranku 20–30 minut. Dolej zakwas i doprowadź do tzw. migotania (ok. 80 stopni Celsjusza). Przecedź i dopraw wedle uznania – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem.
Porada: Barszcz możesz przygotować na własnym zakwasie, w tym celu w sporym naczyniu z kamionki lub szkła ułóż pokrojone w plastry buraki z czosnkiem i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz). Zalej osoloną wodą (1 łyżka na litr), wstaw w ciemne miejsce i obciąż od góry np. wyparzonym kamieniem, tak aby nic nie wystawało ponad poziom płynu. Po 10 dniach zakwas będzie gotowy.
Produkty polecane do tego przepisu:
*Przepis z książki „Przy jednym stole –100 przepisów z mięsem
i wegańskich” Anety i Jana Kuroniów.