Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna

Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna

2

Czy wiesz, że RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY... ... to najmniej przetworzony i przez to najbardziej wartościowy gatunek ryżu. Usuwana jest jedynie niejadalna łuska, czyli ziarno jest częściowo obłuskane, dzięki czemu zachowuje większość swoich składników odżywczych.

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki ryżu brązowego
  • 1 łyżka płatków ryżowych
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżeczka orzeszków pinni
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 łyżki groszku zielonego
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka kukurydzy
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1/2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki z pietruszki
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta kurkumy  

 

Gotowa lista zakupowa

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej go wrzątkiem z dodatkiem kurkumy i oliwy z oliwek. Zostaw w garnku pod przykryciem na ok. 20 minut, potem postaw na mały gaz i gotuj ok. 5 minut. Ryż przełóż do garnka do gotowania na parze. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, zieloną paprykę, pokrojonego w talarki pora. Paruj wszystko ok. 15 minut. Gdy warzywa już zmiękną dodaj resztę produktów i paruj całość ok. 5 minut. Podawaj z natką pietruszki.

Podobne artykuły