Artykuły

Kombucha – przybysz z Azji

Kombucha (kombucza) – tak nazywa się symbiotyczne kultury mikroorganizmów, zwane też grzybkiem herbaciany. Z jego udziałem powstaje napój o takiej samej nazwie – fermentowany, lekko musujący, idealny jako letnie orzeźwienie, nazywany jest eliksirem długowieczności lub eliksirem życia.

Kombucha (kombucza) – tak nazywa się symbiotyczne kultury mikroorganizmów, zwane też grzybkiem herbacianym. Z jego udziałem powstaje napój o takiej samej nazwie – fermentowany, lekko musujący, idealny jako letnie orzeźwienie.

 

Kombucha co to znaczy?

Grzybek herbaciany jest znany w Azji od tysiącleci. Tradycyjnie służył do przyrządzania napoju, fermentując napary z różnych odmian herbaty. „Grzybek” jest kolonią bakterii wytwarzającej kwasy organiczne, oraz kultur drożdży rozkładających cukier i syntetyzujących alkohol. W Europie mamy natomiast tradycję wytwarzania octu jabłkowego. Ocet jabłkowy z matką zawiera również charakterystyczne mikroorganizmy. Powodują one zmętnienie octu – zawiesinę i mogą uformować się też w podobną do kombuchy plackowatą masę.

 

Co to jest kombucha?

Kombucha to nazwa zarówno grzybka herbacianego jak i napoju. Co to jest kombucha napój – tak najkrócej? Kombucha należy do żywności fermentowanej, jest probiotykiem. Dużo już wiadomo o znaczeniu flory bakteryjnej jelit dla zdrowia. Żywe kultury bakterii chronią nasz układ pokarmowy i usprawniają trawienie. Maja kapitalne znaczenie dla odporności.

 

Kombucha – gdzie kupić?

Jeśli sami chcemy wytwarzać kombuchę - tę galaretowatą masę można dostać od osoby, która wytwarza taki napój – najlepiej!, lub kupić. Napój kombucha staje się popularny na całym świecie i można już go dostać w różnych wersjach smakowych. Wspólną cechą jest charakterystyczny słodko – kwaśny smak i musująca konsystencja. Wrzucając do sieci pytanie -kombucha gdzie kupić? – otrzymuje się dużo wyników o kombuchy Voelkel’a.

 

Kombucha Voelkel’a co to jest?

Voelkl wytwarza ekologiczną kombuchę ze słodzonej herbaty zielonej, czarnej i yerba mate z dodatkiem ziół o działaniu oczyszczającym i poprawiającym trawienie. W składzie znajdują się między innymi: werbena, melisa, liść jeżyny i maliny, przytulia wonna, kwiat dzikiego bzu, lipy i chabru. Taki napój nazywany jest eliksirem długowieczności lub eliksirem życia, ponieważ wspiera układ trawienny i wpływa pozytywnie na wzmocnienie układu odpornościowego. W ofercie Voelkel’a sa także różne rodzaje kombuchy smakowej, które powstają poprzez dodanie do bazy soków: wiśniowego z miętą oraz z limonki i imbiru. Taki ekologiczny gazowany napój herbaciano-ziołowy wspiera układ trawienny i ma działanie adaptogenne co oznacza, że przywraca równowagę w organizmie i chroni go przed stresogennymi czynnikami w środowisku.

 

Pytanie o cukier

W procesie powstawania napoju kombuchy do każdego naparu herbaty dodawany jest cukier. Kultury mikroorganizmów muszą być karmione, żeby mogły żyć i działać. Cukier jest więc niezbędny do procesu fermentacji czyli wzrostu bakterii i przekształcenia z udziałem enzymów jednych składników w inne. Dodany cukier przekształcany jest w etanol, który może osiągnąć w napoju maksymalny poziom 0,5 %. Taka śladowa ilość alkoholu i nasycenie kombuchy naturalnym dwutlenkiem węgla, zabezpiecza jej zawartość przed niepożądanymi mikroorganizmami.

 

Co to jest kombucha ekologiczna?

Do powstania kombuchy potrzebny jest oprócz grzybka herbacianego substancja słodząca i dowolny gatunek herbaty. Czy ma znaczenie jakość użytych składników? – jest już chyba w dzisiejszych czasach pytaniem retorycznym. Ekologiczna kombucha – co to znaczy? Kombucha ze znakiem zielonego ekoliścia to gwarancja delikatnego smaku wysokogatunkowej herbaty ze starannie wyselekcjonowanych liści, uprawianej bez agrochemii. Cukier jest zużywany w procesie fermentacji, ale ekologiczny brązowy cukier zawiera jeszcze mikroelementy, które zostaną w napoju.

 

Wartość odżywcza kombuchy

W trakcie procesu wytwarzania kombuchy powstaje wiele związków bioaktywnych, które mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Jest jeszcze mało badań potwierdzających naukowo działanie kombuchy. Nie trzeba tego roztrząsać podczas upalnego lata, wystarczy pijąc musujący schłodzony napój docenić charakterystyczny orzeźwiający i kwaskowaty smak.