
Krem z dyni z tofu
2
KREM Z DYNI Z TOFU
Składniki:
- 200ml kremu kokosowego
- 1 łyżka soku z imbiru
- pół kostki tofu naturalnego
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- natka pietruszki
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- pestki dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki ze środka. Pieczemy skórką do góry przez 30 minut. Dynię kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z kremem kokosowym, sokiem z imbiru. Następnie miksujemy na jednolitą masę i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy pieprzem, solą, papryczką chili - do smaku. Podając posypujemy pokruszonym tofu, natką pietruszki, prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznikiem. Smacznego!
Podobne artykuły