Krem z warzyw z otrębami
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety".
SKŁADNIKI na 2 porcje:
• 0,5–0,6 l wody
• podudzie kurczaka
• ¼ selera
• ¼ kalafiora
• ½ białej części pora
• ½ cebuli
• 2 małe pietruszki
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki otrąb orkiszowych lub owsianych albo pszennych
• 2 liście laurowe
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• 2–3 ziarenka pieprzu
• duża szczypta gałki muszkatołowej
• sól i pieprz
• 4 łyżki posiekanego koperku
WYKONANIE
1. Warzywa oczyść i pokrój na małe kawałki.
2. Ostrym nożem zdejmij skórę z mięsa.
3. Wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia.
4. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, mięso, pokrojone warzywa i szczyptę soli.
5. Gotuj około 20 minut. Gdy warzywa będą dosyć miękkie, dodaj otręby. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut (pilnuj, aby warzywa się nie rozgotowały).
6. Wyjmij mięso, dodaj oliwę i dopraw zupę gałką muszkatołową.
7. Zmiksuj zupę. Podawaj zupę posypaną obficie koperkiem. Pamiętaj, że nie wszystkie blendery nadają się do miksowania gorących potraw.