Kremowy torcik czekoladowy
SKŁADNIKI
- 1 szklanka (250ml) suszonych śliwek
- pół szklanki (125ml)płatków owsianych
- pół szklanki (125ml)pestek słonecznika
- pół łyżeczki soli
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- 2 puszki (po 400ml) kremu kokosowego
- 2 tabliczki (po 100g) gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE
Puszki z kremem kokosowym wstawić na noc do lodówki. Śliwki gotować przez kilka minut na parze, żeby zmiękły. Pestki słonecznika i płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Śliwki, płatki i słonecznik umieścić w malakserze z ostrzem S, dodać olej kokosowy, sól i zblendować, aż powstanie plastyczna masa. W razie konieczności dodać do blendowania łyżkę wody. Masą przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem tortownicy (u mnie 21 cm) i wstawić do lodówki. Do garnuszka przełożyć gęste części kremu kokosowego z dwóch puszek. Dodać połamane na kostki czekolady, cynamon, imbir i podgrzewać powoli, mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i idealnie połączą z kremem. Masę wylać na przygotowany spód. Po przestygnięciu wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.