Przesiać razem na stolnicę mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać mąkę migdałową, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko wymieszać i zrobić dołek na środku. Wlać do niego połączone miękkie masło, cukier i jajka, rozrabiając je początkowo widelcem, a następnie zagniatając. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej na 45 minut.
Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i posiekać na małe kawałki. Włożyć do rondla o grubym dnie, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki wody, imbir i nasiona wyjęte z laski wanilii. Gotować przez 10 minut albo do chwili, gdy jabłka zmiękną. Usunąć imbir i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ½ cm. Powycinać krążki nieco większe od foremek i wyłożyć nimi 4 foremki, natłuszczone i posypane mąką. Na ciasto położyć jabłka. Ostatnie jabłko pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać pozostałym cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut. Gdyby jabłko na wierzchu zbytnio się przypiekało, należy przykryć je folią aluminiową.