Książka "Roślinne kuchnie świata" Doroty Jaworskiej
Dorota Jaworska -dziennikarka, autorka książki "A jak nie mięso, to co?" i bloga drogomaniak.com
"Roślinne kuchnie świata" autorstwa Doroty Jaworskiej to kulinarna podróż przez wszystkie kontynenty. Każdy z proponowanych przepisów jest bezmięsny i beznabiałowy. Autorka pokazuje, że w każdym zakątku świata można znaleźć lokalne roślinne potrawy. Te oryginalne wegańskie dania, nawet w krajach słynących z mięsnych potraw, stanowią część dziedzictwa kulinarnego, z którego mieszkańcy są dumni. Polskie smaki reprezentuje barszcz wigilijny z uszkami, podlaska baba ziemniaczana z sosem pieczarkowych i fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Według tego klucza przedstawiane są dania charakterystyczne dla danego kontynentu. Przepisy pochodzą z różnych egzotycznych krajów, jednak większość składników jest dostępnych w naszych sklepach. Książka ma propozycje dań, które wzbogacą przepisy kulinarne wegan, ale też podpowiada wszystkim, niezależnie od sposobu odżywiania, jak można urozmaicić swoją dietę. Polecamy!
Fot. Wydawnictwo Marginesy