Kutia bez pszenicy
2
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- ½ szklanki ugotowanego pełnoziarnistego ryżu
okrągłego - ¼ łyżeczki soli morskiej
- ½ szklanki maku niebieskiego
- 50 g rodzynek niesiarkowanych
- 25 g żurawiny suszonej niesiarkowanej
- 25 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 100 ml syropu roślinnego np. z Agawy lub klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Ryż wypłucz i ugotuj na sypko, na małym ogniu pod przykryciem, z dodatkiem soli, w proporcji szklanka ryżu na szklankę wody
- Mak zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut, dokładnie odcedź na gęstym sicie, zmiel trzykrotnie przez maszynk
- Morele pokrój w drobną kosteczkę
- Wymieszaj mak z rodzynkami, morelami, żurawiną, dodaj wystudzony ryż
- Stopniowo dolewaj syrop roślinny, dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny żeby smaki się połączyły
Poleca Katarzyna Jankowska
„Mama Alergika Gotuje”
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły