Kutia bez pszenicy

Kutia bez pszenicy

2

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • ½ szklanki ugotowanego pełnoziarnistego ryżu
    okrągłego
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ½ szklanki maku niebieskiego
  • 50 g rodzynek niesiarkowanych
  • 25 g żurawiny suszonej niesiarkowanej
  • 25 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 100 ml syropu roślinnego np. z Agawy lub klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Ryż wypłucz i ugotuj na sypko, na małym ogniu pod przykryciem, z dodatkiem soli, w proporcji szklanka ryżu na szklankę wody
  2. Mak zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut, dokładnie odcedź na gęstym sicie, zmiel trzykrotnie przez maszynk
  3. Morele pokrój w drobną kosteczkę
  4. Wymieszaj mak z rodzynkami, morelami, żurawiną, dodaj wystudzony ryż
  5. Stopniowo dolewaj syrop roślinny, dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny żeby smaki się połączyły

Poleca Katarzyna Jankowska
„Mama Alergika Gotuje”

Podobne artykuły