Łazanki z kapustą  i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

2

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę płuczę zimną wodą, kroję, wkładam do garnka, zalewam wodą tak, żeby była przykryta i gotuję przez godzinę. Grzyby zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Wywar wlewam do kapusty. Kapustę odcedzam na sitku i odciskam. Na patelni zrumieniam na 3 łyżkach oleju posiekane drobno cebule. Dodaję kapustę i pokrojone w paski grzyby. Solę i pieprzę, stale mieszając. Zdejmuję z palnika i przygotowuję łazanki. Mąkę z jajkiem zagniatam, dodając szczyptę soli i stopniowo wodę. Kiedy otrzymam jednolitą masę, odstawiam ją na kwadrans. Rozwałkowuję ciasto tak, żeby było jak najcieńsze. Jeżeli się klei, podsypuję mąką. Kroję je na kwadraty o boku szerokości 1,5 cm. W osolonej wodzie z odrobiną oliwy gotuję łazanki około 5 minut. Lubię lekko twardawe. Ugotowane łazanki łączę z kapustą, mieszam i wkładam do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego półmiska. Na wierzchu kładę wiórki masła i piekę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 40 minut.

Poleca Katarzyna Meller
autorka ksiażki
„W kuchni Mamy i córki”