Lemoniada a la pina colada
SKŁADNIKI:
- ananas świeży
- 1 bardzo dojrzały
- wiórki kokosowe
- 2 łyżki syrop klonowy
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżki sok z kiszonej kapusty
- 2 łyżki (jako starter)
- imbir świeży 2 plastry (opcjonalnie)
- kurkuma świeża (3 plastry, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Wybierz naprawdę dojrzałego i słodkiego ananasa, obierz go, usuń twardy głąb i pokrój w plastry szerokości około 1 cm. Pokrój na mniejsze cząstki i włóż do słoja o pojemności 1litra. Dodaj imbir i kurkumę oraz wiórki kokosowe. Do dzbanka wlej przegotowaną i ostudzoną wodę, dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i sok z kapusty, wymieszaj i zalej przygotowane w słoiku składniki. Przykryj całość pokrywką i przechowuj w cieple, potrząsając od czasu do czasu. Po 3-4 dniach napój jest już gotowy; trzymany dłużej kwaśnieje z dnia na dzień, aż do octu ananasowego. Wybierz moment, w którym lemoniada będzie dla Ciebie idealna. Nie przechowuj jednak nastawu zbyt długo, gdyż wytworzy się w nim alkohol (niewielka ilość). Przecedź napój przez sito i podawaj. Owoce z kokosem możesz zużyć do deseru lub śniadaniowej jaglanki.