Living Food – z pasji do zdrowia i natury

Living Food – z pasji do zdrowia i natury

2

Wywiad z Jędrzejem Soporowskim dietetykiem, specjalistą profilaktyki probiotycznej i probiotykoterapii, autorem receptur napojów serii JOY DAY i produktów zawierających żywe i aktywne szczepy bakterii probiotycznych; specjalistą żywieniowym, promotorem ekologii życia oraz wpływu pozytywnych czynników zewnętrznych i wewnętrznych na witalność i zdrowie człowieka i dr inż. Dorotą Samul absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, mikrobiologiem, z doświadczeniem w nauce i przemyśle; ekspertem w ocenie analizy ryzyka mikrobiologicznego i bezpieczeństwa produktu; pasjonatem nauki

Living food to firma, która w bardzo dużej mierze skupia się na probiotykach. Skąd pomysł właśnie, na probiotyki?

Living Food: Firma Living Food powstała prawie 10 lat temu. Wówczas wiedza i świadomość społeczeństwa a i nierzadko specjalistów na temat ogromnej roli bakterii probiotycznych dla zdrowia była zdecydowanie mniejsza niż obecnie. Dlatego celem i misją naszej firmy, poza wytwarzaniem produktów probiotycznych JOY DAY, stała się edukacja zdrowotna społeczeństwa, szczególnie właśnie w kontekście suplementacji i profilaktyki probiotycznej.

Firma zdobyła wiele nagród, co stoi za jej sukcesem?

LF: Firma Living Food  to przede wszystkim ludzie, którzy ją tworzą. Zespół składa się z osób, które są specjalistami w różnych dziedzinach, to m. in. technolodzy żywności, dietetycy, biotechnolodzy, logistycy. Pracownicy firmy wykonują swoje zadania z wielką uwagą i zaangażowaniem. Doskonała jakość produktów probiotycznych jest dla nich równie ważna, jak podnoszenie świadomości konsumenckiej w zakresie zasadności stosowania funkcjonalnej profilaktyki i suplementacji probiotycznej. Regularnie uczestniczą oni zarówno w licznych konferencjach tematycznych, warsztatach i szkoleniach, jak i publikują merytoryczne, eksperckie treści w czasopismach naukowych i popularnonaukowych. Codzienna praca i zaangażowanie całego zespołu przyczyniają się do tworzenia wyjątkowych produktów probiotycznych dostępnych na polskim, europejskim, a nawet światowym rynku. Produkty cieszą się coraz większym zainteresowaniem zarówno na rynku rodzimym jak i poza jego granicami w: Skandynawii, Austrii, Niemiec, Hiszpanii, Anglii oraz Azji.

Firma Living Food jest doceniana i wyróżniana licznymi nagrodami, m. in. Wielkopolska Nagroda Jakości za wdrażanie koncepcji zarządzania przez jakość, Orzeł Agrobiznesu 2018 za sukces rynkowy, Polska Nagroda Innowacyjności 2018, Nagroda „Przyjaciel Fundacji” Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi, a także przyznawana tylko nielicznym – Polska Nagroda Jakości 2019.

Co wyróżnia produkty JOY DAY ?

LF: Przede wszystkim płynna forma probiotyków, które w produktach JOY DAY charakteryzują się wysoką biodostępnością i funkcjonalną skutecznością. Wszystkie produkty zawierają przede wszystkim żywe i aktywne szczepy bakterii probiotycznych, pochodzące z kolekcji kultur mikroorganizmów o potwierdzonym klinicznie, korzystnym wpływie na organizm człowieka. Jest to niezwykle istotne i należy to podkreślać, ponieważ niestety nie wszystkie firmy produkujące preparaty probiotyczne zapewniają ten podstawowy warunek. Probiotyki JOY DAY są wieloszczepowe, tzn. posiadają od kilku do kilkunastu szczepów bakterii probiotycznych, co umożliwia wzajemne, synergistyczne oddziaływanie różnych szczepów/gatunków drobnoustrojów wpływając korzystnie na organizm człowieka. Co ważne, obecne w produktach dodatki roślinne pochodzą wyłącznie z ekologicznych upraw, a znajdujące się w ekstraktach roślinnych substancje dodatkowo stanowią uzupełnienie diety w składniki bioaktywne, tj. antyoksydanty czy składniki mineralne.

Probiotyki są dosyć trudnym produktem, jak zachować i utrzymać ich dobrą jakość?

LF: Produkty zawierają selektywnie dobrane szczepy żywych i aktywnych bakterii probiotycznych. Są one zdolne do natychmiastowego zasiedlania i funkcjonowania w przestrzeni jelit, dzięki ich kaskadowej, odpowiednio rozłożonej w czasie hodowli, podczas której bakterie oddziałują między sobą. Każdy z produkowanych preparatów probiotycznych charakteryzuje się unikatowym składem i powstaje zgodnie z opracowaną przed laty, a cały czas udoskonalaną recepturą. Cały system produkcji, a także kontrola produktów oparte są o procedury obowiązujące we wdrożonych systemach GMP, GHP oraz HACCP.

Dla kogo dedykowane są produkty JOY DAY

LF: Tak naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie. Asortyment firmy jest bardzo szeroki i cały czas się powiększa. Firma oferuje ponad 20 produktów z zakresu zarówno profilaktyki, jak i suplementacji probiotycznej. Przy tym, suplementacja probiotyczna ma na celu przywrócenie równowagi mikrobiologicznej jelit, zaburzonej wskutek stosowania antybiotyków, stanu zapalnego w organizmie, stresu czy nieprawidłowego sposobu żywienia, profilaktyka probiotyczna natomiast ma na celu zapobieganie powstawania niekorzystnych zmian i zaburzeń równowagi w mikrobiocie jelitowej człowieka.

Właściwie możemy powiedzieć, że to produkty dla każdego?

LF: Produkty JOY DAY dedykowane są każdej grupie konsumentów, zarówno dzieciom i młodzieży, dorosłym i osobom starszym, a także sportowcom i osobom po antybiotykoterapii. Nie zawierają laktozy, cukru, substancji konserwujących, barwników, aromatów i wzmacniaczy smaku, wszystkie produkty w postaci płynnej są również bezglutenowe. Probiotyki te mogą być spożywane przez diabetyków, osoby z nietolerancją laktozy czy glutenu. Są również odpowiednie dla wegan i wegetarian.

Firma cały czas się rozwija, może spodziewać się kolejnych nowości?

LF: Rok 2020 zapowiada się również bardzo interesująco – na rynku ukażą się nowoopracowane i opatentowane produkty probiotyczne w postaci suplementów z przeznaczeniem dla kobiet, sportowców oraz dla osób po antybiotykoterapii i chemioterapii. Firma codzienne się doskonali, wsłuchuje w potrzeby konsumentów, śledzi branżową literaturę naukową, analizuje możliwości współczesnych narzędzi i metod analitycznych, współpracuje z wieloma jednostkami naukowymi w Polsce, a także realizuje projekty badawczo-rozwojowe. Dzięki temu osobistemu i uważnemu zaangażowaniu możliwe jest udoskonalanie produktów probiotycznych, zapewnienie ich bezpieczeństwa, bezbłędnego działania i ostatecznie satysfakcji konsumenta.

Living food to firma, która w bardzo dużej mierze skupia się na probiotykach. Skąd pomysł właśnie, na probiotyki?

LF: Firma Living Food powstała prawie 10 lat temu. Wówczas wiedza i świadomość społeczeństwa a i nierzadko specjalistów na temat ogromnej roli bakterii probiotycznych dla zdrowia była zdecydowanie mniejsza niż obecnie. Dlatego celem i misją naszej firmy, poza wytwarzaniem produktów probiotycznych JOY DAY, stała się edukacja zdrowotna społeczeństwa, szczególnie właśnie w kontekście suplementacji i profilaktyki probiotycznej.

Firma zdobyła wiele nagród, co stoi za jej sukcesem?

LF: Firma Living Food  to przede wszystkim ludzie, którzy ją tworzą. Zespół składa się z osób, które są specjalistami w różnych dziedzinach, to m. in. technolodzy żywności, dietetycy, biotechnolodzy, logistycy. Pracownicy firmy wykonują swoje zadania z wielką uwagą i zaangażowaniem. Doskonała jakość produktów probiotycznych jest dla nich równie ważna, jak podnoszenie świadomości konsumenckiej w zakresie zasadności stosowania funkcjonalnej profilaktyki i suplementacji probiotycznej. Regularnie uczestniczą oni zarówno w licznych konferencjach tematycznych, warsztatach i szkoleniach, jak i publikują merytoryczne, eksperckie treści w czasopismach naukowych i popularnonaukowych. Codzienna praca i zaangażowanie całego zespołu przyczyniają się do tworzenia wyjątkowych produktów probiotycznych dostępnych na polskim, europejskim, a nawet światowym rynku. Produkty cieszą się coraz większym zainteresowaniem zarówno na rynku rodzimym jak i poza jego granicami w: Skandynawii, Austrii, Niemiec, Hiszpanii, Anglii oraz Azji.

Firma Living Food jest doceniana i wyróżniana licznymi nagrodami, m. in. Wielkopolska Nagroda Jakości za wdrażanie koncepcji zarządzania przez jakość, Orzeł Agrobiznesu 2018 za sukces rynkowy, Polska Nagroda Innowacyjności 2018, Nagroda „Przyjaciel Fundacji” Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi, a także przyznawana tylko nielicznym – Polska Nagroda Jakości 2019.

Co wyróżnia produkty JOY DAY ?

LF: Przede wszystkim płynna forma probiotyków, które w produktach JOY DAY charakteryzują się wysoką biodostępnością i funkcjonalną skutecznością. Wszystkie produkty zawierają przede wszystkim żywe i aktywne szczepy bakterii probiotycznych, pochodzące z kolekcji kultur mikroorganizmów o potwierdzonym klinicznie, korzystnym wpływie na organizm człowieka. Jest to niezwykle istotne i należy to podkreślać, ponieważ niestety nie wszystkie firmy produkujące preparaty probiotyczne zapewniają ten podstawowy warunek. Probiotyki JOY DAY są wieloszczepowe, tzn. posiadają od kilku do kilkunastu szczepów bakterii probiotycznych, co umożliwia wzajemne, synergistyczne oddziaływanie różnych szczepów/gatunków drobnoustrojów wpływając korzystnie na organizm człowieka. Co ważne, obecne w produktach dodatki roślinne pochodzą wyłącznie z ekologicznych upraw, a znajdujące się w ekstraktach roślinnych substancje dodatkowo stanowią uzupełnienie diety w składniki bioaktywne, tj. antyoksydanty czy składniki mineralne.

Probiotyki są dosyć trudnym produktem, jak zachować i utrzymać ich dobrą jakość?

LF: Produkty zawierają selektywnie dobrane szczepy żywych i aktywnych bakterii probiotycznych. Są one zdolne do natychmiastowego zasiedlania i funkcjonowania w przestrzeni jelit, dzięki ich kaskadowej, odpowiednio rozłożonej w czasie hodowli, podczas której bakterie oddziałują między sobą. Każdy z produkowanych preparatów probiotycznych charakteryzuje się unikatowym składem i powstaje zgodnie z opracowaną przed laty, a cały czas udoskonalaną recepturą. Cały system produkcji, a także kontrola produktów oparte są o procedury obowiązujące we wdrożonych systemach GMP, GHP oraz HACCP.

Dla kogo dedykowane są produkty JOY DAY

LF: Tak naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie. Asortyment firmy jest bardzo szeroki i cały czas się powiększa. Firma oferuje ponad 20 produktów z zakresu zarówno profilaktyki, jak i suplementacji probiotycznej. Przy tym, suplementacja probiotyczna ma na celu przywrócenie równowagi mikrobiologicznej jelit, zaburzonej wskutek stosowania antybiotyków, stanu zapalnego w organizmie, stresu czy nieprawidłowego sposobu żywienia, profilaktyka probiotyczna natomiast ma na celu zapobieganie powstawania niekorzystnych zmian i zaburzeń równowagi w mikrobiocie jelitowej człowieka.

Właściwie możemy powiedzieć, że to produkty dla każdego?

LF: Produkty JOY DAY dedykowane są każdej grupie konsumentów, zarówno dzieciom i młodzieży, dorosłym i osobom starszym, a także sportowcom i osobom po antybiotykoterapii. Nie zawierają laktozy, cukru, substancji konserwujących, barwników, aromatów i wzmacniaczy smaku, wszystkie produkty w postaci płynnej są również bezglutenowe. Probiotyki te mogą być spożywane przez diabetyków, osoby z nietolerancją laktozy czy glutenu. Są również odpowiednie dla wegan i wegetarian.

Firma cały czas się rozwija, może spodziewać się kolejnych nowości?

LF: Rok 2020 zapowiada się również bardzo interesująco – na rynku ukażą się nowoopracowane i opatentowane produkty probiotyczne w postaci suplementów z przeznaczeniem dla kobiet, sportowców oraz dla osób po antybiotykoterapii i chemioterapii. Firma codzienne się doskonali, wsłuchuje w potrzeby konsumentów, śledzi branżową literaturę naukową, analizuje możliwości współczesnych narzędzi i metod analitycznych, współpracuje z wieloma jednostkami naukowymi w Polsce, a także realizuje projekty badawczo-rozwojowe. Dzięki temu osobistemu i uważnemu zaangażowaniu możliwe jest udoskonalanie produktów probiotycznych, zapewnienie ich bezpieczeństwa, bezbłędnego działania i ostatecznie satysfakcji konsumenta.

Rozmawiała Anna Rajtar Dietetyk Organic Farma Zdrowia