Living Food Z pasji do zdrowia i natury

 

 

Wywiad

Jędrzej Soporowski Jędrzejem Soporowskim dietetykiem, specjalistą profilaktyki probiotycznej i probiotykoterapii, autorem receptur napojów serii JOY DAY i produktów zawierających żywe i aktywne szczepy bakterii probiotycznych; specjalistą żywieniowym, promotorem ekologii życia oraz wpływu pozytywnych czynników zewnętrznych i wewnętrznych na witalność i zdrowie człowieka
dr inż Dorota Samul dr inż. Dorotą Samul absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, mikrobiologiem, z doświadczeniem w nauce i przemyśle; ekspertem w ocenie analizy ryzyka mikrobiologicznego i bezpieczeństwa produktu; pasjonatem nauki.

 

 

LIVING FOOD to firma, która skupia się wy - łącznie na probiotykach. Skąd taki pomysł?

— Firma Living Food powstała pra - wie 10 lat temu. Wówczas wiedza i świadomość społeczeństwa, a i nierzadko specjalistów, na temat ogromnej roli bakterii probiotycznych dla zdrowia była zdecydowanie mniejsza niż obecnie. Rozpoczęliśmy od marki JOY DAY, z czasem wprowadzaliśmy kolejne marki. Celem i misją naszej firmy, poza wytwarzaniem produktów probiotycznych kilku marek, w tym JOY DAY, stała się edukacja zdrowotna społeczeństwa, szczególnie właśnie w kontekście suplementacji i profilaktyki probiotycznej.

 

Firma zdobyła wiele nagród, co stoi za jej sukcesem?

— Firma Living Food to przede wszystkim ludzie, którzy ją tworzą. Zespół składa się z osób, które są specjalistami w różnych dziedzinach, to m.in. technolodzy żywności, dietetycy, biotechnolodzy, logistycy. Pracownicy firmy wykonują swoje zadania z wielką uwagą i zaangażowaniem. Doskonała jakość produktów probiotycznych jest dla nich równie ważna, jak podnoszenie świadomości konsumenckiej w zakresie zasadności stosowania funkcjonalnej profilaktyki i suplementacji probiotycznej. Regularnie uczestniczą oni zarówno w licznych konferencjach tematycznych, warsztatach i szkoleniach, jak i publikują merytoryczne, eksperckie treści w czasopismach naukowych i popularnonaukowych. Codzienna praca i zaangażowanie całego zespołu przyczyniają się do tworzenia wyjątkowych produktów probiotycznych dostępnych na rynku polskim, europejskim, a nawet światowym. Produkty cieszą się coraz większym zainteresowaniem zarówno na rynku rodzimym, jak i poza jego granicami w: Skandynawii, Austrii, Niemczech, Hiszpanii, Anglii oraz Azji.

 

Co wyróżnia produkty JOY DAY?

— Przede wszystkim płynna forma probiotyków, które w produktach JOY DAY charakteryzują się wysoką biodostępnością i funkcjonalną skutecznością. Wszystkie produkty zawierają przede wszystkim żywe i aktywne szczepy bakterii probiotycznych, pochodzące z kolekcji kultur mikroorganizmów o korzystnym potwierdzonym klinicznie, wpływie na organizm człowieka. Jest to niezwykle istotne i należy to podkreślać, ponieważ niestety nie wszystkie firmy produkujące preparaty probiotyczne zapewniają ten podstawowy warunek. Probiotyki JOY DAY są wieloszczepowe, tzn. posiadają od kilku do kilkunastu szczepów bakterii probiotycznych, co umożliwia wzajemne, synergistyczne oddziaływanie różnych szczepów / gatunków drobnoustrojów, wpływając korzystnie na organizm człowieka. Co ważne, obecne w  produktach dodatki roślinne pochodzą wyłącznie z ekologicznych upraw, a znajdujące się w ekstraktach roślinnych substancje dodatkowo stanowią uzupełnienie diety w składniki bioaktywne, tj. antyoksydanty czy składniki mineralne.

 

Probiotyki są dosyć trudnym produktem, jak zachować i utrzymać ich dobrą jakość?

— Produkty zawierają selektywnie dobrane szczepy żywych i aktywnych bakterii probiotycznych. Są one zdolne do natychmiastowego zasiedlania i funkcjonowania w przestrzeni jelit, dzięki ich kaskadowej, odpowiednio rozłożonej w czasie hodowli, podczas której bakterie synergicznie oddziałują między sobą. Każdy z produkowanych preparatów probiotycznych charakteryzuje się unikatowym składem i powstaje zgodnie z opracowaną przed laty, a cały czas udoskonalaną recepturą. Cały system produkcji, a  także kontrola produktów oparte są o procedury obowiązujące we wdrożonych systemach GMP, GHP oraz HACCP.

 

Dla kogo przeznaczone są produkty JOY DAY?

— Tak naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie. Asortyment firmy jest bardzo szeroki i cały czas się powiększa. Firma oferuje ponad 20 produktów z zakresu zarówno profilaktyki, jak i suplementacji probiotycznej. Przy tym suplementacja probiotyczna ma na celu przywrócenie równowagi mikrobiologicznej jelit, zaburzonej wskutek stosowania antybiotyków, stanu zapalnego w organizmie, stresu czy nieprawidłowego sposobu żywienia. Profilaktyka probiotyczna natomiast ma na celu zapobieganie powstawaniu niekorzystnych zmian i zaburzeń równowagi w mikrobiocie jelitowej człowieka.

 

Właściwie możemy powiedzieć, że to produkty dla każdego?

— Produkty JOY DAY dedykowane są każdej grupie konsumentów, zarówno dzieciom i młodzieży, jak i dorosłym oraz osobom starszym, a także sportowcom i osobom po antybiotykoterapii. Nie zawierają laktozy, cukru, substancji konserwujących, barwników, aromatów i wzmacniaczy smaku, wszystkie produkty w  postaci płynnej są również bezglutenowe. Probiotyki te mogą być spożywane przez diabetyków, osoby z nietolerancją laktozy czy glutenu. Są również odpowiednie dla wegan i wegetarian.

 

Czy uważa Pani, że każdy powinien przyjmować probityki?

— Jak najbardziej i nie jest to tylko nasze zdanie. Przy współczesnym trybie życia preparaty probiotyczne powinny być elementem codziennej diety. Stres, przepracowanie, nieodpowiednia dieta, używki, leki – wszystko to zubaża mikrobiotę jelitową, co może prowadzić do wielu chorób i dolegliwości. Regularne uzupełnianie tych strat powinno być jednym ze stałych i podstawowych działań profilaktyki zdrowotnej.

 

Firma cały czas się rozwija, możemy spodziewać się kolejnych nowości?

— Rok 2020 zapowiada się również bardzo interesująco – na rynku ukażą się nowoopracowane i opatentowane produkty probiotyczne w postaci suplementów z przeznaczeniem dla kobiet, sportowców oraz dla osób po antybiotykoterapii i chemioterapii. Firma codzienne się doskonali, wsłuchuje w  potrzeby konsumentów, śledzi branżową literaturę naukową, analizuje możliwości współczesnych narzędzi i metod analitycznych, współpracuje z wieloma jednostkami naukowymi w Polsce, a także realizuje projekty badawczo-rozwojowe. Dzięki temu osobistemu i uważnemu zaangażowaniu możliwe jest udoskonalanie produktów probiotycznych, zapewnienie ich bezpieczeństwa, bezbłędnego działania i ostatecznie satysfakcji konsumenta.

 

rozmawiała Anna Rajtar

Dietetyk Organic Farma Zdrowia