Przepisy

Majonez wegański - odżywczy i zdrowy

05-03-2021

SKŁADNIKI: (na 1 słoiczek):

  • ½ szklanki migdałów bez skórek  
  • ½ szklanki orzechów nerkowca  
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek  
  • ¼ szklanki chłodnej wody  
  • 1 łyżka pasty tahini  
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego  
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kuminu  
  • 3 łyżki napoju roślinnego bez cukru i aromatów (na przykład ryżowego)  
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej  
  • szczypta mielonego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

Umieść w blenderze wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. Zmiksuj, a następnie wlej oliwę i ponownie zmiksuj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

 

Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”.

Podobne artykuły