Mięso ekologiczne - Kupuj odpowiedzialnie

Mięso ekologiczne - Kupuj odpowiedzialnie

2

Większość z nas każdego dnia próbuje kupić dobre mięso lub wędlinę. Przeważająca liczba prób kończy się zakupem produktu, który po 2 dniach robi się oślizgły, a smak i zapach nijak nie przypominają tego dobrze znanego, swojskiego. Przemysł mięsny i wędliniarski to jedno z największych oszustw w naszym kraju. Powołanie licznych inspektoratów i instytucji nadzoru uśpiło naszą czujność i wcale nie sprawiło, że na rynku mięsnym dzieje się lepiej. Wciąż można dostać parówki o zawartości mięsa nieprzekraczającej 6%! Ciężko w to uwierzyć, a jednak tak się dzieje!

Mięso ekologiczne - Kupuj odpowiedzialnie

Większość z nas każdego dnia próbuje kupić dobre mięso lub wędlinę. Przeważająca liczba prób kończy się zakupem produktu, który po 2 dniach robi się oślizgły, a smak i zapach nijak nie przypominają tego dobrze znanego, swojskiego. Przemysł mięsny i wędliniarski to jedno z największych oszustw w naszym kraju. Powołanie licznych inspektoratów i instytucji nadzoru uśpiło naszą czujność i wcale nie sprawiło, że na rynku mięsnym dzieje się lepiej. Wciąż można dostać parówki o zawartości mięsa nieprzekraczającej 6%! Ciężko w to uwierzyć, a jednak tak się dzieje!

Środki masowego przekazu wiele razy alarmowały, iż w Polsce nadmiernie i nielegalnie stosuje się antybiotyki, hormony i sterydy przy przemysłowej produkcji mięsa. Powodują one zwiększenie masy zwierząt w dość szybkim tempie.

W przypadku kurczaków cykl produkcyjny to około 6 tygodni. Po tym czasie otrzymujemy 1,5kg bombę sterydów i antybiotyków, bo kurczę żyjące w normalnych warunkach, na wiejskim podwórku, po takim okresie jest zaledwie wielkości pięści.

Przyrost masy fermowych kurcząt wynika ze sposobu ich odżywiania. Drób karmiony jest paszami wysokobiałkowymi naszpikowanymi sterydami. Sterydy te powodują u ptaków wilczy apetyt, ale niszczą im układ odpornościowy, co tłumaczy faszerowanie ich ogromnymi ilościami antybiotyków, by nie dopuścić do pomoru stada. Ostatecznie taki "farmaceutyczny twór" trafia na nasze stoły.

Wszystkie szkodliwe substancje, którymi karmiony jest kurczak kumulują się w naszym ciele powodując alergie, fibromialgię, nowotwory, cukrzycę, choroby autoimmunologiczne i nadciśnienie. Po zjedzeniu 1 porcji zapewne nie poczujesz żadnych dolegliwości, jednak na choroby pracujemy latami. Dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Każdego dnia stajemy przed licznymi wyborami zakupowymi i podejmujemy przeróżne decyzje. Warto, by była one świadome!

 

Wybierając mięso ekologiczne masz pewność co do rzetelności dostawcy i producenta oraz tego, że produkt, który finalnie trafi na Twój stół, jest wolny od wspomnianych powyżej szkodliwych dla zdrowia substancji. Powstał z poszanowaniem zwierząt i pracy ludzkiej.

Kupuj odpowiedzialnie!