Miody manuka wzmacniają odporność

Miody manuka wzmacniają odporność

2

Miód nazywany jest eliksirem na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Kupując miód warto zawsze sprawdzić czy pochodzi od sprawdzonego i uczciwego producenta. Miód manuka co to jest? Manuka to miód o wyjątkowych właściwościach. Jest jednym z najlepiej zbadanych i najbardziej pożądanych miodów na świecie.

Miód nazywany jest eliksirem na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Kupując miód warto zawsze sprawdzić czy pochodzi od sprawdzonego i uczciwego producenta. Miód manuka co to jest? Manuka to miód o wyjątkowych właściwościach. Jest jednym z najlepiej zbadanych i najbardziej pożądanych miodów na świecie.


Miód manuka co to jest?

Miód jest produktem naturalnym, na który mają wpływ warunki sezonowe i regionalne. Niektóre obszary produkują miód jaśniejszy niż inne. Podobnie jak dobre wino, miód wraz z wiekiem może przybierać na smaku lub przybierać inną barwę. Miody manuka mają gładką, kremową teksturę i wyjątkowo silny aromat przypominający runo leśne, a jednocześnie są bardzo miłe dla zmysłów.

Miody manuka z Nowej Zelandii

Miody manuka to najczystsze, najbardziej zrównoważenie produkowane miody w Nowej Zelandii. Składnik MGO jest obecny we wszystkich miodach, jednak występuje na ogół w ilości 0–10mg/kg. W miodach Manuka osiąga natężenie od 100 do 1000mg/kg! Certyfikacja UMF (UniqueManukaFactor) określa zawartość MGO oraz testuje inne biologicznie aktywne czynniki, które warunkują wyjątkowość tego miodu.


Jak identyfikować miody manuka?

Miodem manuka można nazwać miód, który zawiera minimum 70 % pyłku kwiatowego z krzewów manuka czyli Leptospermum scoparium. Oryginalne miody manuka pochodzą z Nowej Zelandii. Tylko tam znajduje się krzew manuka. Na miodzie manuka, na etykiecie, znajduje się też liczba, która określa zawartość mgo. Podawany na miodach manuka mgo określa zawartość w miodzie manuka składnika antybakteryjnego. Zawartość mgo może być też podana na opakowaniu jako UMF.


Certyfikacja UMF na miód manuka co to jest?

System certyfikacji UMF (UniqueManukaFactor) jest używany do określenia unikalnej kompozycji występującej w miodzie manuka, która nie występuje w żadnym innym rodzaju miodu. Certyfikuje nie tylko zawartość MGO (methylglyoxal - odkryty przez niemieckich naukowców), który jest odpowiedzialny za antybakteryjne właściwości miodu manuka, ale także testuje inne trzy czynniki miodu, które są kluczowe dla poziomu jego aktywności i jakości. Składnik MGO jest obecny we wszystkich miodach, jednak występuje na ogół w ilości 0-10mg/kg. W miodach manuka osiąga natężenie od 100 do 1000mg/kg!


Miody manuka WILDERNESS

Miody manuka WILDERNESS produkowane są już przez trzecie pokolenie farmerów z Nowej Zelandii i obejmują wszystkie aspekty – od pszczelarstwa i ekstrakcji po butelkowanie złotego miodu we własne słoiki. Mówi się, że ten miód jest tak czysty i naturalny jak kraina, z której pochodzi. Pszczelarnia o powierzchni ponad 2000 hektarów umiejscowiona jest w dolinie wśród dzikich wzgórz, porośniętej rodzimymi roślinami krzewu manuka i poprzecinanej nowozelandzkimi strumieniami. Ten nieskazitelny ekosystem Wilderness Valley pozwala wytwarzać wyjątkowe i równie nieskazitelnie czyste miody Manuka UMF™, które są doceniane przez konsumentów na całym świecie.


Co oznacza MGO na miodzie manuka?

Miody manuka różnią się między sobą zawartością wytworzonych w nich składników czynnych biologicznie. Substancja oznakowana jako MGO to methylyoxal. Ten antybakteryjny składnik w miodach manuka powstaje podczas dojrzewania miodu. Można powiedzieć, że ten proces rozpoczyna się już w organizmie pszczoły i podczas transportu nektaru do ula. Oryginalne miody manuka maja też określaną liczbę diastazową i współczynnik HMF.


Miód manuka rodzaje i cechy charakterystyczne poszczególnych rodzajów

- Miody manuka UMF™8+ są kremowe, o bardzo słodkim smaku z ziemistą tonacją.


- Miody manuka UMF™10+ mają mocny aromat z nutami ziołowymi, które przechodzą w słodycz, aby zaskoczyć nas lekko karmelową końcówką. To doskonałe miody manuka do codziennego konsumowania przez całą rodzinę.
- Miody manuka UMF™13+i Miody manuka UMF™15+ to mocne połączenie słodyczy - ziołowej i mineralnej - z lekko gorzkim posmakiem.
- Miody manuka Blend to mieszanka miodu manuka i miodu z innych kwiatów dzikich krzewów, jakie rosną na nowozelandzkich polach. Dzięki temu miód jest tak dziewiczy, jakim stworzyła go natura, bez koloryzacji, bez dodatków smakowych czy konserwantów. Wilderness Valley Miody Manuka Blend są świetną alternatywą dla cukru lub słodzików. Te miody manuka mają bogatszy smak niż miód polny, ale są też słodsze niż miody manuka UMF™.


Miód manuka na co pomaga?

Ma miód manuka rodzaje uzależnione od krzewu manuka, z którego jest pozyskiwany. Rodzaj rośliny ma wpływ na jego właściwości lecznicze i odpowiedź na pytanie – miód manuka na co? Miody manuka znane są z działania antyoksydacyjnego. Właściwości miodu manuka to również działanie przeciwbakteryjne. Dlatego miody manuka mają działanie przeciwzapalne. Miody manuka korzystnie wpływają na działanie układu pokarmowego,M dlatego miody manuka mają korzystne działanie w bakteryjnych zakażeniach układu pokarmowego.


Miody manuka na dolegliwości układu oddechowego

Miody manuka sa stosowane z dobrym skutkiem w stanach przeziębieniowych. Jak w przypadku każdych miodów, najlepiej użyć miody manuka na początku procesu chorobowego. Tak stosowane miody manuka zwiększają odporność organizmu i chronią drogi oddechowe przed rozwojem zakażenia. Miody manuka mają zastosowanie we wspieraniu leczenia stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej. Miody manuka pozwalają przywrócić w krótkim czasie drożność dróg oddechowych oraz odnowę błony śluzowej nosa.


Dlaczego jeszcze warto jeść miody manuka?

Miody manuka mają właściwości wzmacniające i są nazywane naturalnym antybiotykiem. Miody manuka swoje właściwości antybakteryjne zawdzięczają m.in. zawartości enzymu, który produkuje nadtlenek wodoru, który jest związkiem o właściwościach antyseptycznych. Miód manuka na co? Na pewno na wzmocnienie odporności szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Bardzo ważnym elementem profilaktyki i dbania o zdrowie jest odpowiednie żywienie, a miód to prawdziwy skarb w tym kontekście.


Miody manuka działanie na skórę

Miody manuka są znane z pozytywnego działania na skórę. Miody manuka zawierają antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki uszkadzające komórki skóry. Przeciwutleniacze w miodzie manuka wspomagają wzrost nowych komórek skóry i regenerację tkanek. Dlatego mówi się, że miody manuka mają właściwości lecznicze dla wrażliwej skóry. Miody manuka odżywiają i koją taka skórę pozytywnie wpływając na jej wygląd. Smarowanie skóry miodem manuka jest skuteczne w zwalczaniu dolegliwości skórnych w tym trądziku i przyspiesza gojenie się powstałych ran, a także zapobiega powstawaniu blizn.


Miody manuka na górne drogi oddechowe

Miód i produkty pszczele mają doskonałe działanie na wspieranie pracy układu oddechowego. Manuka miody mają antybakteryjne działanie, dzięki czemu pomagają w dolegliwościach takich jak infekcje gardła, kaszel, katar i chrypka czy stany zapalne w zatokach. W celu złagodzenia wymienionych dolegliwości spożywa się miody manuka w ilości 1 łyżeczka 3 x dziennie.


Jak spożywać miody manuka na co dzień?

Miody manuka spożywa się tak jak inne miody, np. 2-3 łyżeczki rano na czczo lub łyżeczkę trzy razy dziennie przed posiłkiem. Można go jeść samodzielnie, bądź rozpuścić w letniej (nigdy gorącej) wodzie, można stosować jako słodzik do napojów albo dodatek do potraw i wypieków. Aby zachować zdrowie przez cały rok warto codziennie wypić przed śniadaniem szklankę wody z łyżeczką miodu manuka z dodatkiem soku z cytryny. Najlepiej gdy miód manuka rozpuszczony jest w letniej, przegotowanej wodzie. w takich warunkach substancje biologicznie czynne zawarte w miodzie manuka rozpuszczają się i w takiej postaci są łatwiej przyswajane przez organizm.


Jak spożywać miody manuka przy przeziębieniu?

Miód manuka co to jest? To bardzo dobry sposób na wirusy według medycyny ludowej. Przy przeziębieniu dobrze jest przyjmować miód manuka z mlekiem. Są dwa sposoby przyjmowania tej mikstury – można rozpuścić łyżkę miodu w szklance ciepłego mleka lub miód manuka przyjąć bezpośrednio i popić ciepłym mlekiem. Poleca się, żeby taka kuracje powtarzać 4 razy dziennie.


Produkty pszczele – miód manuka i pyłek pszczeli manuka

Stosowanie na co dzień miodu manuka i produktów pszczelich manuka przynosi wiele korzyści. W utrzymaniu zdrowia najważniejsza jest profilaktyka i wzmacnianie odporności. Aby zapewnić dobrą przyswajalność pyłku pszczelego dobrze jest go przyjmować z posiłkiem. Można go też wymieszać z miodem manuka. Pyłek kwiatowy manuka wykazuje złożone działanie terapeutyczne i profilaktyczne. Bardzo istotne jest działanie pyłku kwiatowego na układ odpornościowy i wspomaganie wytwarzania przeciwciał.


Pyłek kwiatowy z krzewów manuka

Pyłek kwiatowy to produkt o niezwykle bogatym składzie chemicznym. Badania laboratoryjne wykazały, że w pyłku znaleźć można około 50 składników czynnych biologicznie. Jest to szerokie spektrum witamin. W pyłku pszczelim znaleźć można blisko 100 rodzajów enzymów. Pyłek zawiera też ważne sole mineralne. Osoby niedożywione, osłabione po chorobach, uprawiające sport i pracujące ciężko umysłowo powinny wzbogacić dietę w pyłek kwiatowy z krzewu manuka.