Mleczko pszczele - królewski dar z ula

Mleczko pszczele - królewski dar z ula

2

  Mleczko pszczele, podobnie jak wszystkie produkty pszczele, jest znane człowiekowi od bardzo dawna. W medycynie ludowej mleczko pszczele od pokoleń stosowane jest jako wspaniały środek odżywczy. Wzmianki na ten temat możemy znaleźć już w czasach starożytnych. Grecy wierzyli, że mleczko pszczele wchodzi w skład ambrozji. Arystoteles zalecał spożywanie mleczka na poprawę sił witalnych i zdolności umysłowych. W Egipcie mleczko stosowano jak drogocenny kosmetyk, a w Azji – zwłaszcza w Chinach – do leczenia wielu chorób. Był to towar luksusowy, droższy nawet od złota. Jako substancja odżywcza mleczko zostało na nowo odkryte w połowie XX wieku, głównie w związku z leczeniem niepłodności, a w latach 60. ubiegłego wieku uznano je za cudowną miksturę na zachowanie młodości.

                            

 

Anna Rajtar
Dietetyk Organic Farma Zdrowia

  Mleczko pszczele, podobnie jak wszystkie produkty pszczele, jest znane człowiekowi od bardzo dawna. W medycynie ludowej mleczko pszczele od pokoleń stosowane jest jako wspaniały środek odżywczy. Wzmianki na ten temat możemy znaleźć już w czasach starożytnych. Grecy wierzyli, że mleczko pszczele wchodzi w skład ambrozji. Arystoteles zalecał spożywanie mleczka na poprawę sił witalnych i zdolności umysłowych. W Egipcie mleczko stosowano jak drogocenny kosmetyk, a w Azji – zwłaszcza w Chinach – do leczenia wielu chorób. Był to towar luksusowy, droższy nawet od złota. Jako substancja odżywcza mleczko zostało na nowo odkryte w połowie XX wieku, głównie w związku z leczeniem niepłodności, a w latach 60. ubiegłego wieku uznano je za cudowną miksturę na zachowanie młodości.

  Obecnie prowadzone są liczne badania mleczka pszczelego. W wielu z nich potwierdzono, że posiada ono cenne wartości odżywcze i zdrowotne, wspomaga leczenie i może być stosowane profilaktycznie w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób, często związanych z rozwojem cywilizacji, zanieczyszczeniem środowiska czy złym odżywianiem. Coraz większą popularnością cieszy się apiterapia – dziedzina medycyny niekonwencjonalnej, która zajmuję się leczeniem różnego rodzaju dolegliwości za pomocą produktów pszczelich – miodu, propolisu, pyłku pierzgi i właśnie mleczka pszczelego.

 

Czym jest mleczko pszczele?

  Mleczko pszczele powstaje w gruczołach gardzielowych młodych pszczół robotnic i służy do karmienia larw pszczół i trutni przez pierwsze 3 dni życia oraz matek pszczelich w okresie całego życia larwalnego i w czasie składania przez nie jajeczek. W okresie 3 dni larwy karmione mleczkiem zwiększają swoją masę ciała prawie 1000-krotnie. To, co zastanawia i fascynuje świat nauki od dawna to fakt, że królowa matka, karmiona przez całe swoje życie mleczkiem pszczelim, żyje do 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które żywią się głównie nektarem z kwiatów. Niektóre z matek dożywają nawet pięciu lat, podczas gdy trutnie i robotnice, które dostają mleczko tylko przez 3 dni, żyją znacznie krócej – latem od 4 do 6 tygodni, a zimą dożywają 6-ciu miesięcy.

 

Pozyskiwanie mleczka od pszczół

  Mleczko pszczele pozyskuje się w okresie od połowy maja do końca lipca z mateczników – komórek w plastrze przeznaczonych do wychowu matki. Do pozyskiwania mleczka stosuje się specjalne ramki z miseczkami, w których umieszcza się larwy, które są tak obficie karmione, że aż „pływają” w mleczku. Po odkarmieniu larw odbiera się nadmiar pozostałego mleczka. Z pięciu takich mateczników odbiera się tylko około jednego grama mleczka, przez co proces ten jest trudny i bardzo pracochłonny. Jest to o tyle trudniejsze, że pszczoły zużywają mleczko na bieżąco, nie magazynują go tak jak pierzgi.

  Świeże mleczko jest wrażliwe na światło i wysokie temperatury. Zamknięte w szczelnych pojemnikach, w temperaturze pokojowej zachowuje swoje właściwości przez kilka dni. W lodówce w temp. 0-5° C może być przechowywane przez okres około roku.

 

Skład mleczka pszczelego

  Mleczko pszczele jest bogate w substancje odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Skład mleczka jest zróżnicowany i zmienny, ale przyjmuje się, że zawiera około 65% wody i 35% suchej masy, na którą składa się: 13,5% białka, 3,7% lipidów, 12% węglowodanów i około 3% innych substancji organicznych oraz 1,2% związków mineralnych.

                              

  Spożywając mleczko pszczele dostarczamy naszemu organizmowi 150 substancji aktywnych, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jest bogate w witaminy z grupy B, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie mięśni, wątroby, nerek oraz komórek mózgowych. Udowodniono, że witamina B5 znajdująca się w mleczku pszczelim może pomóc w zmniejszeniu poziomu stresu. Składniki mineralne, które warto wymienić to cynk, miedź, mangan i żelazo, a także siarka, potas i fosfor. Mleczko pszczele jest naturalnym źródłem acetylocholiny oraz kwasu 10-HDA (kwas 10-hydroksydekanowy). Acetylocholina ma korzystny wpływ na choroby związane z układem nerwowym i służy jako neuroprzekaźnik. Kwas 10-HDA (kwas 10-hydroksydekanowy) chroni organizm przed patogenami (bakterie, grzyby, wirusy) i pomaga je eliminować. Te dwie substancje występują w postaci naturalnej wyłącznie w czystym mleczku pszczelim. Mleczko pszczele zawiera wysoki poziom gamma-globulin, które wspomagają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami.

 

Właściwości i funkcje mleczka pszczelego

  Spożywanie mleczka pszczelego zalecane jest przede wszystkim w celu uzyskania większej sprawności fizycznej i intelektualnej, zwiększenia odporności na różne infekcje oraz w celu dostarczania organizmowi niezbędnych związków brakujących w codziennym pożywieniu. Uznawane jest za substancję opóźniającą procesy starzenia i wydłużającą życie.

  Mleczku pszczelemu przypisuje się szereg właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie:

  • wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwdrożdżakowe, przez co wspomaga leczenie chorób układu oddechowego i wspomaga system odpornościowy;
  • korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, zalecane jest w chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy tętnic wieńcowych oraz w okresie rehabilitacji po zawale mięśnia sercowego, wspomaga regulację ciśnienia krwi, z jednej strony obniżając go dzięki zawartości acetylocholiny, z drugiej podwyższając na skutek wzmagania wydzielania adrenaliny; zalecane wspomagająco przy miażdżycy, obniża poziom cholesterolu i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych;
  • wspomaga układ krwiotwórczy, niewielkie dawki mleczka zwiększają objętość krwinek czerwonych i poziom zawartej w nich hemoglobiny, a także żelaza w surowicy krwi;
  • poprawia koncentrację oraz przywraca równowagę psychiczną; wpływa na zwiększenie wydolności fizycznej i umysłowej człowieka, prowadząc między innymi do usunięcia zmęczenia; warto stosować je w stanach wyczerpania, osłabienia i napięcia mięśni, w wyczerpaniu nerwowym i bezsenności;
  • stosowane wspomagająco w leczeniu schorzeń neurologicznych, a zwłaszcza neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona;
  • wspomaga układ pokarmowy, polecane jest przy zaburzeniach przemiany materii i dolegliwościach trawiennych, wspomaga przyrost masy ciała u ludzi z niedowagą, a z drugiej strony ma właściwości normujące procesy przemiany materii i stosowane u ludzi z nadwagą prowadzi do obniżenia wagi;
  • może działać ochronnie na tkankę wątrobową przed różnego rodzaju substancjami toksycznymi;
  • zalecane jest do leczenia trudno gojących się ran, badania wskazują, że może przyspieszać odnowę komórek odpowiedzialnych za gojenie się tkanki kostnej oraz zapobiegać odwapnieniu kości po ciężkich złamaniach;
  • stosowane jako naturalny kosmetyk używane jest do regeneracji i nawilżania skóry.

 

Jak stosować mleczko pszczele?

  Mleczko pszczele dostępne jest w różnych preparatach i formach, w postaci tabletek do ssania,
w kapsułkach i syropach, jak również w czystej, nieprzetworzonej postaci – takiej jak zostało pobrane z ula. Naturalne mleczko ma konsystencję lejącego miodu czy galaretki o jasnej żółtawo-kremowej barwie. Jego smak jest uzależniony od rodziny pszczół, a także od uwarunkowań regionalnych i okresu zbiorów, w przeciwieństwie do miodu jest mało słodkie, a wręcz kwaskowo-cierpkie.

  Osobom dorosłym zaleca się przyjmowanie od 0,5 do 1 g czystego mleczka pszczelego dziennie w zależności od masy ciała, natomiast dzieciom połowę tej dawki. Zaleca się spożywanie mleczka poprzez umieszczenie go pod językiem, aż do całkowitego rozpuszczenia i wchłonięcia. Przy takim stosowaniu szybko przedostanie się do krwiobiegu. W przypadku zażywania doustnego mleczko będzie się przyswajało w wolniejszym tempie, a co się z tym wiąże, działanie również będzie opóźnione. Zaleca się przyjmowanie mleczka 20-30 min przed pierwszym posiłkiem. Kuracja powinna trwać od 3 – 4 tygodni do 2 miesięcy. Dla najlepszych efektów zaleca się kurację dwumiesięczną, dwa lub trzy razy w roku. W celach profilaktycznych, zarówno u dorosłych i dzieci, kurację warto wspomagać dodatkowo pyłkiem
kwiatowym.

  Mleczko pszczele przeznaczone jest dla wszystkich osób, które dbają lub chcą zadbać o swoje zdrowie w sposób naturalny. Przeciwwskazaniem do stosowania jest alergia na produkty pszczele.