Najlepszy przepis na pierniczki

Najlepszy przepis na pierniczki

2

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz".

Ten i inne przepisy znajdziecie w książce Joanny Matyjek "Sama słodycz".

 

Składniki:

  • 200g miodu
  • 150g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 2 łyżki imbiru suszonego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczam miód, masło, cukier i wszystkie przyprawy, studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaje jajko, proszek do pieczenia oraz przestudzony miód z masłem i przyprawami. Zagniatam ciasto, formuję kulę. Partiami rozwałkowuję ciasto, delikatnie posypując je mąką (im cieńsze, tym lepsze). Foremkami wycinam różne kształty. Pierniczki piekę pojedynczo na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia 15-20 minut w 180 stopniach (aż nabiorą ładnego, brązowego koloru). Po upieczeniu daję czas pierniczkom, aby ostygły, a następnie ozdabiam je lukrem i posypkami.

Uwaga!

Pieczenie pierniczków ma być zabawą, świąteczną tradycją pełną radości, a nie męczarnią. Śmiało łapcie przepis i pieczcie pierniczki ;) Pierniczki można ozdobić: cukrem pudrem cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lukrem (kubek cukru pudru należy wymieszać z 3-4 łyżkami soku z cytryny lub pomarańczy) kolorowym lukrem ( do lukru białego możecie dodać proszek z hibiskusa czy róży, sok z granatu czy inne barwniki) skórką pomarańczy, płatkami migdałów, orzechów, posypkami cukrowymi.