Olej kokosowy - rafinowany czy nierafinowany, jaki wybrać?

Olej kokosowy - rafinowany czy nierafinowany, jaki wybrać?

2

Olej kokosowy to produkt znajdujący szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w sferze pielęgnacji. Równie duże są dyskusje i pytania, które cały czas czekają na odpowiedź. Główne wątpliwości dotyczą zagadnienia – olej kokosowy czy zdrowy? Następne zagadnienie to - olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany? Jaki olej kokosowy do jedzenia? Olej kokosowy jakiej firmy? Olej kokosowy nierafinowany gdzie kupić? Do czego olej kokosowy?

Olej kokosowy to produkt znajdujący szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w sferze pielęgnacji. Równie duże są dyskusje i pytania, które cały czas czekają na odpowiedź. Główne wątpliwości dotyczą zagadnienia – olej kokosowy czy zdrowy? Następne zagadnienie to - olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany? Jaki olej kokosowy do jedzenia? Olej kokosowy jakiej firmy? Olej kokosowy nierafinowany gdzie kupić? Do czego olej kokosowy?


Znaczenie tłuszczu w diecie

Tłuszcz znajduje się na szczycie Piramidy Zdrowego Żywienia czyli jego ilość w dziennym menu powinna być monitorowana. Jednak tłuszcze odgrywają w diecie bardzo ważną rolę i mają znaczny, bo aż 30%, udział w wartości energetycznej każdej diety. Ważny jest profil kwasów tłuszczowych – nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych w każdym tłuszczu. Inny podział wśród tłuszczów to olej rafinowany i nierafinowany. Nierafinowany olej to olej nieoczyszczony. A olej kokosowy nierafinowany jak stosować? I – nierafinowany olej kokosowy gdzie kupić najlepiej?


Najlepszy tłuszcz

Ważna decyzja, którą podejmuje się w kuchni to wybór jakie tłuszcze roślinne i/czy zwierzęce używać do jedzenia, do gotowania? Oferta dostępnych olejów wzrasta i razem z nią powstają trendy utrudniając optymalny wybór. Generalnie wszystkie tłuszcze spożywcze składają się z cząsteczki gliceryny i przyłączonych do niej kwasów tłuszczowych. To zygzakowate w kształcie łańcuchy węglowe, do których dołączone są atomy wodoru. Informacja jest oczywista i bardzo ważna, ponieważ to właśnie z w zależności od struktury i długości tych kwasów decydują się właściwości i zdrowotne wartości tłuszczów. A olej kokosowy jaki wybrać?


Rodzaje kwasów tłuszczowych

Gdy wszystkie łańcuchy węglowe są zajęte przez wodór są to kwasy tłuszczowe nasycone. Nasycone kwasy tłuszczowe występują w oleju kokosowym, palmowym, a także w tłuszczach zwierzęcych jak masło czy smalec. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w których nie wszystkie ramiona łańcucha węglowego są nasycone wodorem, dominują w takich olejach jak migdałowy, arachidowy czy oliwa z oliwek. Gdy kwasy tłuszczowe mają dwa albo więcej podwójnych połączeń powstają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To tłuszcze, które muszą być dostarczane z zewnątrz do organizmu, ponieważ są mu niezbędne do przeżycia. Są wykorzystywane między innymi do budowy ścian komórkowych i hormonów. Słynne kwasy omega 3 i omega 6 to właśnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To w nie bogate są olej rzepakowy, lniany i inne oleje z orzechów i ziaren. Ważne jest zagadnienie – olej rafinowany a nierafinowany. Na przykład zawartość omega 3 w oleju lnianym zależy od tego czy jest to olej lniany rafinowany czy nierafinowany.


Niezbite dowody na działanie kwasów tłuszczowych

Bez żadnych wątpliwości kwasy omega 3 mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Społeczności, które opierają swoją dietę na produktach je zawierających, odnoszą zdrowotne korzyści takie jak przeciwdziałanie miażdżycy, redukcja stężenia trójglicerydów, normalizacja ciśnienia, stabilizacja krążenia krwi, działanie przeciwdepresyjne i przeciwnowotworowe. Wprowadzenie do codziennego jadłospisu ryb, nasion, ciemnozielonych produktów liściastych, a także nabiału i mięsa z ekologicznych hodowli umożliwia uzyskanie właściwego poziomu omega 3 w organizmie. A jak ma się do tego olej kokosowy? Jest olej kokosowy szkodliwy? W temacie dobry olej kokosowy opinie są podzielone. Olej kokosowy olej kokosowy olej kokosowy – wracajmy do tematu????


Kokosy w diecie ludzi od zawsze

Mieszkańcy strefy międzyzwrotnikowej stosują w swojej diecie kokosy jako jeden z głównych składników pożywienia. Orzech kokosowy posiada wszystkie potrzebne aminokwasy dla wzrostu, rozwoju i zachowania dobrego zdrowia. Białko i tłuszcz kokosa mają wysoką wartość biologiczną. Białko doskonale działa na system nerwowy, a tłuszcz czyli olej kokosowy (często są wątpliwości tłuszcz kokosowy a olej kokosowy), jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Orzech kokosowy ma działanie odżywcze, wzmacniające i przyspieszające tworzenie tkanki tłuszczowej. Osoby osłabione, z niedowagą stosując olej kokosowy mogą uzyskać właściwy sobie ciężar ciała. Miąższ kokosa wraz z mleczkiem kokosowym, pod względem składu chemicznego, najbardziej spośród wszystkich innych pokarmów, przypomina mleko ludzkie. Olejek kokosowy spożywczy to olejek kokosowy rafinowany i olejek kokosowy nierafinowany.


Zbadane zalety oleju kokosowego

Dowiedziono, że kwasy MCT, które zawiera olej kokosowy wykazują działanie: bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i znieczulające, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Wykazano też w badaniach, że spożywanie oleju kokosowego nie zwiększa ryzyka zapadalności na choroby układu sercowo – naczyniowego, a wręcz poprzez swoje kompleksowe działanie (wpływ na wzrost nie tylko frakcji LDL ale i lipoproteiny HDL i obniżenie poziomu trójglicerydów) może to ryzyko zmniejszyć. Odpowiada to na wątpliwości olej kokosowy a wysoki cholesterol. Nie ma natomiast jak dotąd naukowych dowodów, że olej kokosowy wykazuje dodatnie działanie na funkcje mózgu u osób zdrowych i w chorobie Alzheimera. W sprawie olej kokosowy a cukrzyca można stwierdzić, że kwas laurynowy, który zawiera olej kokosowy zapobiega zaburzeniom lipidowym wywołanym między innymi przez cukrzycę.


Oleje rafinowane i nierafinowane

W przypadku wszystkich rodzajów tłuszczu bardzo istotna jest ich jakość i pochodzenie. Olej nie poddany procesowi oczyszczania może zawierać niekorzystne ze względu na zdrowie i jakość związki. Mogą to być pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Oleje nierafinowane zawierają też wolne kwasy tłuszczowe, które pod wpływem temperatury powodują powstawanie niekorzystnych dla zdrowia związków. Dlatego olej tłoczony na zimno nierafinowany nie powinien być wykorzystywany do przygotowania potraw na gorąco takich jak pieczenie, smażenie czy duszenie. Można go używać do surówek, sałatek i sosów.


Olej kokosowy rafinowany i olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy ze względu na odmienne procesy pozyskiwania można podzielić na olej kokosowy rafinowany i olej kokosowy nierafinowany. Rafinowany olej to olej oczyszczony, natomiast olej nierafinowany to olej tłoczony na zimno. Proces rafinacji oczyszcza olej kokosowy z substancji, które po wpływem wysokiej temperatury mogą stać się szkodliwe dla zdrowia. Olej kokosowy jaki wybrać - olej kokosowy rafinowany czy nie? Czym jest rafinowanie oleju? Olej nierafinowany co to znaczy? Jest wiele pytań i wątpliwości. Olej kokosowy nierafinowany opinie zbiera lepsze niż olej kokosowy do jedzenia używany. Jeśli chodzi o smażenie olej rafinowany nierafinowany różnica ma znaczenie.


Olej kokosowy rafinowany

Rafinowany olej kokosowy to olej kokosowy poddany procesowi rafinacji. Podczas procesu oczyszczania usuwane są wszelkie zanieczyszczenia ale także składniki odpowiedział za smak i zapach surowego oleju. Dlatego olej rafinowany kokosowy to produkt o neutralnych cechach sensorycznych. Czasami można spotkać się z pojęciem olej ratyfikowany na przykład olej kokosowy nieratyfikowany czy olej kokosowy ratyfikowany. Nie jest to prawidłowe nazewnictwo. Prawidłowo mówimy olej kokosowy rafinowany i nierafinowany. Tak samo cukier rafinowany a/czy nierafinowany oraz olej ryżowy rafinowany czy nierafinowany. Nie stosuje się nazewnictwa rektyfikowany. Proces oczyszczania oleju kokosowego to rafinacja oleju kokosowego lub rafinowanie oleju koksowego. A to jaki olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany wybrać zależy do czego chce się go zastosować. W mediach pojawia się wiele pytań i wątpliwości: czy olej kokosowy rafinowany jest zdrowy? olej kokosowy rafinowany zastosowanie, olej kokosowy rafinowany właściwości, olej kokosowy rafinowany opinie. Czym się różni olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?


Olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy nierafinowany spożywczy ma charakterystyczny kokosowy zapach. Olej kokosowy zapach zawdzięcza temu, że nie jest oczyszczony i w porównaniu do oleju rafinowanego, jakim jest olej kokosowy oczyszczony, ma większą ilość składników odżywczych. Nierafinowany olej kokosowy powstaje podczas tłoczenia świeżego miąższu orzechów kokosowych. W czasie tego procesu nie są stosowane chemiczne oczyszczacze. Olej kokosowy nierafinowany zachowuje naturalny zapach i smak kokosa. Olej nierafinowany kokosowy jest bogaty w przeciwutleniacze i kwasy MCT. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT są łatwo wchłaniane i trawione w organizmie człowieka Warto z tego korzystać spożywając taki olej kokosowy bez podgrzewania do wysokich temperatur. Zagadnienie olej kokosowy nierafinowany przechowywanie? Nie ma problemu w temperaturze pokojowej. Nierafinowany olej kokosowy zastosowanie? Najlepiej na zimno. Olej kokosowy gotowanie? Smażenie olej kokosowy? – najlepiej jako masło kokosowe do smażenia. Smalec kokosowy właściwości też ma takie.


Olej kokosowy kuchnia

Olejek kokosowy jak używać? Olej kokosowy spożywczy ma zastosowanie jako olej kokosowy w kuchni. Tutaj zawsze pojawia się pytanie – olej kokosowy rafinowany a nierafinowany? Czy olej kokosowy nierafinowany do smażenia się nadaje? Czy w ogóle jakikolwiek olej nierafinowany do smażenia się nadaje? Smażenie na oleju kokosowym to jedna z możliwości jak można stosować olej kokosowy. Co smażyć na oleju kokosowym? Na przykład kurczak smażony na oleju kokosowym to smaczne danie. W temacie olej kokosowy smażenie pojawia się kluczowe pytanie jaki olej kokosowy wybrać w tym celu? Olej kokosowy rafinowany czy tłoczony na zimno? Olej kokosowy nierafinowany a rafinowany? Najlepszy tłuszcz kokosowy do smażenia na oleju kokosowym to zdecydowanie olej rafinowany.


Olej kokosowy w kosmetyce

Gdy zastanawiamy się do czego olej kokosowy może służyć okazuje się, że zastosowanie oleju kokosowego jest szerokie:
- można nakładać pachnący kokosem olej kokosowy nierafinowany na twarz;
- olej kokosowy dzięki swoim nawilżającym właściwościom służy do pielęgnacji skóry;
- olejem kokosowym odbywa się też pielęgnacja włosów; (jaki olej kokosowy wybrać do włosów? - stosuje się olej kokosowy rafinowany do włosów);
- tzw. picie oleju kokosowego to płukanie jamy ustnej; wykorzystuje się tu właściwości oleju kokosowego, który staje się płynny pod wpływem ciepła. Taki olej kokosowy do picia to czysty olej kokosowy, który ma działanie dezynfekujące;


Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Na pytanie czy olej kokosowy rafinowany jest zdrowy odpowiedź powinna być – to zależy. Zarówno olej kokosowy do jedzenia jak i kokos olej stosowany w kosmetyce powinny mieć wysoką jakość niezależnie czy jest to olej rafinowany czy nie. Więc ogólnie jaki olej kokosowy jest najzdrowszy? Odpowiedź to – olej kokosowy w jakości ekologicznej. Gdy kupuje się ekologiczny nierafinowany olej kokosowy cena powinna być stosunkowo wysoka. Kupując masło kokosowe do jedzenia cena będzie zależna od jakości. Gdzie można kupić olej kokosowy czy gdzie można kupić olejek kokosowy? Dobre olej kokosowe dostępne są w sklepach żywnością ekologiczną. W przypadku gdy kupuje się ekologiczny olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany różnica dotyczy tylko zastosowania, a najważniejsza jest jakość.