Olej z konopi - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

 

Kiedy konopie kojarzą się często z popularnym narkotykiem, to warto zdawać sobie sprawę, że rośliny tej używa się w przemyśle wielu dziedzin, gdzie stężenie THC (substancji halucynogennej) jest bardzo niskie. Z konopi można produkować ubrania, papier, elementy karoserii samochodów i wiele innych, w tym także bohatera dzisiejszego wpisu, czyli olej konopny.

Olej konopny pozyskiwany jest z konopi siewnych (nie mylić z konopiami indyjskimi, z których wytwarza się narkotyk). Rośliny te pochodzą z Azji Środkowej, gdzie wykorzystywane były masowo do produkcji papieru, lin oraz żagli. Co więcej, używano go również do łagodzenia zmian skórnych. Jednak przez liczne akcje zakazujące uprawiania konopi indyjskich, w Europie konopie siewne nie były tak popularne i używało się ich wyłącznie do produkcji farb. Nie zmienia to faktu, że produkty z konopi obecnie przeżywają swój renesans!

 

Olej z konopi – właściwości

Mimo, że zazwyczaj nie używa się go w kuchni (choć można!), to cieszy się niezwykłą popularnością w kosmetyce, dzięki swoim właściwościom pielęgnacyjnym. Największą jego zaletą jest obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, gdzie ich zawartość wynosi niemal 80%! Są one bogate w potrzebne dla zdrowia witaminy, między innymi A, E, K oraz z grupy B. Co więcej, w konopiach znajdują się również ważne pierwiastki, takie jak magnez, fosfor, cynk czy wapń.

 

Olej z konopi – zastosowanie

Olej konopny pełen jest substancji antyseptycznych, przeciwzapalnych, regenerujących itd. Dzięki temu świetnie sprawdza się w pielęgnacji ciała! Co ciekawe, jego działanie wspiera układ sercowo-naczyniowy, przez co redukuje ryzyko wystąpienia miażdżycy i łagodzi jej objawy, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów. Przyspiesza również regenerację skóry i błon śluzowych Co więcej, dzięki zawartym w nim kwasom, olej z konopi genialnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit i chroni przed  rozwojem bakterii. Ponadto, olej może również zmniejszyć poziom cholesterolu i regulować wydzielanie się hormonów, dlatego doceniany jest przez kobiety, które cierpią na bóle miesiączkowe. Chlorofil obecny w składzie oleju konopnego może także hamować rozwój nowotworów.

Leczniczy aspekt oleju z konopi to jedno, nie można jednak zapominać o jego wpływie na urodę! Olej ten, jak to olej, jest substancją tłustą, dlatego skóra nie ma większych problemów z wchłonięciem go. Jest nieocenioną i co gorsza – niedocenioną bronią w przypadku zachowania zdrowej i młodej cery. Dzięki jego stosowaniu nie straszne są takie czynniki, jak wiatr, otarcia, czy wysokie temperatury. Skóra pozostanie zdrowa, nawilżona i pozbawiona przebarwień oraz zapaleń. Kobiety stosujące ten specyfik chwalą go za zwiększenie elastyczności cery i redukcję zmarszczek. Co więcej, stosując go można liczyć na rozświetlenie szarej skóry!

Ponadto, olej konopny świetnie sprawdzi się jako odżywka do włosów. Kiedy Twoja fryzura nie lśni, a włosy są niezdrowe, ten preparat może rozwiązać Twoje problemy, a co więcej – jest bezpieczny! Kiedy włosy są suche, podatne na złamanie i niszczeją pod wpływem farbowania, dobrze będzie zaopatrzyć się w olej z konopi. Tylko dlaczego? Twoja fryzura potrzebuje oleju o dużych cząsteczkach, ponieważ to on regeneruje ubytki włosów, odżywia i skleja rozwarstwione łuski. Skład tej substancji jest w pewnym stopniu podobny do tłuszczu, który wydziela skóra człowieka. Zastosowanie oleju z konopi przynosi ulgę i polepsza wygląd włosów, jednak jak go stosować? To bardzo proste, wystarczy, że nałożysz go na swoje włosy i odczekasz kilkanaście minut. Po tym czasie należy dwukrotnie umyć głowę.

 

Gdzie kupić olej z konopi?

Jest to produkt ogólnodostępny w internecie, natomiast fizycznie można znaleźć go w lepszych drogeriach i sklepach specjalizujących się głównie w preparatach konopnych. Warto zaopatrywać się w oleje z pewnych źródeł, ponieważ na skutek niepoprawnej ekstrakcji, w oleju może pojawić się niewielka ilość substancji o złym wpływie na organizm.

Cena oleju konopnego jest zależna od jego zawartości. Przykładowo, za specyfik o pojemności 100ml można zapłacić już 20zł, jednak za tę samą objętość płynu, jednak z wyższym stężeniem – nawet kilkaset złotych.