Olejek oregano cenny dar natury

Olejek oregano cenny dar natury

2

Origanum vulgare, bo tak w  swoim zielniku nazwał tę roślinę XVIII-wieczny wybitny szwedzki botanik i lekarz Karol Linneusz, znane było już w starożytnej Grecji. Oros ganos – to „radość z gór”, bylina przynosząca ludziom szczęście; zachwycająca urodą i wonią swoich różowo-fioletowych kwiatów. To nią zdobiono głowy nowożeńców, by zapewnić im beztroskie życie, to o niej mówiono, że narodziła się z oddechu Afrodyty. Taka jest piękna i tyle dobra zawiera w sobie. Jej polska nazwa to lebiodka. Zbiera się ją w czasie kwitnienia i poddaje destylacji dla uzyskania cennego dla zdrowia olejku oregano. Jest on co prawda cierpki i ostry w smaku, ale bogactwo zawartych w nim składników jest ogromne, a skuteczność działania równie silna jak smak.

Zawiera on naturalne substancje czynne karwakrol i tymol, czyli związki organiczne pomagające w  prawidłowym działaniu układu pokarmowego i moczowego, wykazujące działanie przeciwskurczowe i uspokajające. Mają one także właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze wspomagające samoobronę organizmu. Od wieków oregano uważane było za panaceum na niemal wszystkie dolegliwości: niestrawność, wzdęcia, brak apetytu i nieżyt jelit. Ale też na przeziębienie, reumatyzm, infekcje układu oddechowego i w celu zwalczania stresu.

Współczesna medycyna także docenia wartości olejku oregano i prowadzi badania, które potwierdzają między innymi jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe i zdolność usuwania wolnych rodników. Podobno doskonale sprawdza się on także jako środek zapobiegający przedwczesnym oznakom starzenia się.

Olejek oregano przyjmuje się doustnie dwa razy dziennie: 2 krople olejku dodane do szklanki zimnej wody codziennie przez około 2 tygodnie. Po tygodniowej przerwie można ten proces powtórzyć. Taka cykliczność zabiegów obowiązuje przez cały czas przyjmowania olejku oregano. Polecam właśnie roztwór wodny tego olejku, a  nie mieszanie go z  oliwą, bo woda jest dla organizmu neutralna, a oliwa zmniejsza skuteczność działania substancji czynnych zawartych w olejku oregano. W czasie zabiegów z użyciem olejku oregano nie stosować jednocześnie żadnych innych olejków zawierających karwakrol. Po dwutygodniowej kuracji i  tygodniowej przerwie można zmienić olejek stosowany do zabiegów, z oregano na inny, np. tymiankowy. Olejek ten stosowany zewnętrznie łagodzi reumatyczne bóle stawów, bóle pourazowe oraz stany zapalne skóry. W  tym celu olejek oregano należy połączyć z olejem bazowym (olej arganowy lub oliwa z oliwek) w proporcji 1 kropla olejku oregano na łyżkę oleju bazowego. Polecany na skórę przy egzemie, łuszczycy, trądziku i opryszczce i na paznokcie zaatakowane grzybicą.

Ponadto można stosować go do kąpieli relaksujących, a także kąpieli przy problemach skórnych, bólach reumatycznych i bólach mięśni. Kąpiel taką można sobie zrobić nie częściej niż raz na tydzień. W tym celu do wanny z ciepłą wodą dodać 25 kropli olejku oregano. Bezpośrednio przed taką kąpielą nie należy myć ciała mydłem, aby nie zmienić naturalnego pH skóry. Nie należy również używać środków myjących w czasie kąpieli. Zanurzyć się w wodzie i maksymalnie zrelaksować. Czas trwania kąpieli powinien wynosić 20 min. Po zabiegu nie opłukiwać ciała wodą, tylko lekko osuszyć skórę ręcznikiem.

Olejek oregano nadaje się także do moczenia stóp: 5 kropli dodać do miski z  gorącą wodą. Nogi zanurzyć do kostek. Zabieg poprawia krążenie krwi, zmniejsza uczucie zmęczenia i przynosi ulgę przy przeziębieniach oraz stanach grypowych. Stosować przez 15-20 min, nie częściej niż raz na dwa dni.

Nie można używać nierozcieńczonego olejku oregano niezależnie od celów jego stosowania. Kobiety w ciąży i karmiące nie mogą stosować tego olejku w  ogóle. Nie powinny go także używać dzieci do 12 roku życia.

Artykuł opracowany na podstawie: 1. Mark Force, William S. Sparks, Robert A. Ronzio: Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo, 2000. 2. Antonia Nostro, Andrea Sudano Roccaro, Giuseppe Bisignano, Andreana Marino, Maria A. Cannatelli, Francesco C. Pizzimenti, Pier Luigi Cioni, Francesca Procopio and Anna Rita Blanco: Effects of oregano, carvacrol and thymol on Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis biofilms, 2006.

Autorka artykułu: Liliann Kristinn Elmborg – autorka książek: „Skuteczne kuracje oczyszczające”, „Do zdrowia bez tabletek”, „Sekrety kuracji oczyszczających”. Zarówno w kraju, jak i za granicą prowadzi prelekcje na temat medycyny naturalnej.