Pączki z wodą różaną

 

Składniki:

  • 2 opakowania (po 9 g) suchych drożdży
  • 150g cukru
  • 5 żółtek
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki masła
  • 20 ml wody różanej
  • nadzienie: konftura z róży

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 250 ml mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, resztę mleka i wyrośniętą masę z drożdżami, wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło, wodę różaną, wyrobić chwilę i odstawić do wyrośnięcia – podwojenia swojej objętości. Formować kulki nadziewając je konfturą. Odłożyć na deskęposmarowaną tłuszczem do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu.