Pascha wielkanocna

 

Składniki:

  • 1kg sera tłustego
  • 250g masła
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 6 żółtek
  • 100g rodzynek suszonych
  • 100g daktyli suszonych
  • 100g fig suszonych
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • starta skórka z 1 pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Ser należy zmielić 3-krotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić po 5 minutach. Resztę bakalii posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po jednym żółtku i łyżce zmielonego twarogu i dalej ucierać. Do utartej i gładkiej masy dodać posiekane bakalie i wymieszać. Na miesce ustawić sito, wyłożone podwójną gazą, lekko zwilżoną. Masę serową wyłożyć do sita i docisnąć. Brzegi gazy zawinąć do góry i przykryć masą serową. Na wierzch położyć dopasowany tależyk i obciążyć go aby odcisnać serwatkę. Wstawić na noc do lodówki. Po odciśnięciu rozwinąć gazę, przełożyć paschę na tależ.