Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami

Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami

2

Składniki • 200 g kalafiora • 4 duże ziemniaki • 2 marchewki • pęczek natki pietruszki • kostka naturalnego tofu lub 100 g innych strączków • 1 – 2 łyżki kminu • 1 ząbek czosnku • kilka łyżek oliwy z oliweksól, pieprz i sok z cytryny do smaku Przygotowanie Piekarnik rozgrzej do 200° C (góra-dół). Ziemniaki, marchewkę pokrój w grube paski, kalafior rozdrobnij na różyczki. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej warzywa. Kawałek obok kawałka. Oddzielnie kalafior. Polej wszystko niewielką ilością oliwy z oliwek i delikatnie rozsmaruj, posyp solą i kminkiem. Kalafior piecz około 30 minut, aż zrobi się miękki. Na 10 minut przed wyjęciem kalafiora wrzuć na blaszkę pokrojone w kostkę tofu. Pozostałe warzywa będą potrzebować jeszcze około 10-20 minut. Kalafior, tofu, drobno pokrojoną natkę pietruszki (zostaw trochę do posypania), pokrojony ząbek czosnku zblenduj na pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek i / lub wody. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pastę rozłóż na talerze, na środku robiąc dołek. Pozostałe warzywa wyjmij z piekarnika i ułóż na środku. Całość posyp świeżą pietruszką.

Podobne artykuły