Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami
2
SKŁADNIKI
- 250 g soczewicy czerwonej
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 100 g pestek słonecznika
- sól i pieprz do smaku
- słoik suszonych pomidorów w oleju (350ml)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę gotujemy w wodzie i odcedzamy. Do ugotowanej soczewicy dodajemy przyprawy, słonecznik, mąkę oraz olej z pomidorów suszonych ( ilość zależy od tego, jak ugotowana została soczewica. Jeśli będzie sucha, można wlać nawet całość, jeśli słabo odparuje i będzie bardzo wilgotna, to należy dodać max. 1/3 ze słoika). Blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i mieszamy łyżką. Pasztet wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
Podobne artykuły