Pasztet z indyka z batatem (bez glutenu, bez jajek)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
SKŁADNIKI:
- 500 g surowego mielonego mięsa z indyka (pierś, polędwica)
- 150 g ugotowanego batatu
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 łyżki świeżo zmielonego lnu
- ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- sól himalajska różowa
- świeżo zmielony pieprz biały
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- żurawina niskosłodzona
- liście laurowe do dekoracji
Przygotowanie: Zmielone mięso z indyka włóż do miski, posól je i popierz, wymieszaj Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni z 1 łyżką oleju, dodaj do mięsa Dołóż ugotowany batat, świeżo zmielone siemię lniane, lubczyk i olej Wszystkie składniki zblenduj przy pomocy ręcznego blendera, uzyskując gładką masę Dopraw solą, papryką, gałką muszkatołową, wymieszaj Nagrzej piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem Foremkę wysmaruj olejem, obsyp bezglutenowymi płatkami owsianymi i wypełnij pasztetem, dociskając do dna i brzegów formy Wierzch pasztetu udekoruj żurawiną oraz liśćmi laurowymi Foremkę z pasztetem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i wystudź w keksówce, przełóż na deskę Podawaj bardzo dobrze wystudzony