

Pasztet z kaszą jaglaną
SKŁADNIKI:
500 g dyni hokkaido
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Obraną marchewkę, dynię i cebulę kroimy w kostkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy ok. 20 minut lub do momentu, gdy warzywa będą zupełnie miękkie i lekko zrumienione. Upieczone i lekko przestudzone warzywa przekładamy do blendera, dodajemy kaszę, oliwę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechym i krótko blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Według uznania doprawiamy dodatkową porcją przypraw, solą i pieprzem. Na koniec masę łączymy z jajkami. Masę wylewamy na wysmarowaną oliwą formę keksową. Temperaturę w piecu zmniejszamy do 180 stopni C i pieczemy pasztet przez około 1h. Przed podaniem studzimy kilka godzin (najlepiej w lodówce).