Pęczotto z indykiem

Pęczotto z indykiem

2

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 filety z piersi indyka
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 szklanka wywaru warzywnego (lub z kostki Ekowital)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • tymianek
  • kumin
  • pieprz do smaku
  • koperek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotować kaszę pęczak w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcjakaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu do wchłonięcia wody. Na masło wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz por pocięty w półplasterki, podrumienić. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i cukinię w kostkę, dusić przez chwilę. Dodać ugotowaną kaszę, pokrojonego w kostkę indyka, podlać sokiem i wywarem. Doprawić kuminem, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut mieszając żeby kasza się nie przypaliła. Posypać pokrojonym koperkiem.