Przepis na świąteczne Pierniczki z trzech ekologicznych mąk
2
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej,
- 2 szklanki mąki pszennej białej,
- pół szklanki mąki pszennej razowej,
- jajko,
- 12 łyżek miodu nektarowego,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
- 2 łyżeczki kakao w proszku,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy ze sobą trzy rodzaje mąk, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cynamon i kakao.
- W rondelku roztapiamy delikatnie masło, a następnie po zdjęciu z kuchenki łączymy je z miodem, mieszając łyżką.
- Masło z miodem wlewamy do miski z mąką i przyprawami, zagniatamy ciasto.
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części ciasta wałkujemy kolejno na stolnicy posypanej mąką pszenną, na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki.
- Pierniczki pieczemy 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
Podobne artykuły