Przepis na świąteczne Pierniczki z trzech ekologicznych mąk

Przepis na świąteczne Pierniczki z trzech ekologicznych mąk

2

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej,
  • 2 szklanki mąki pszennej białej,
  • pół szklanki mąki pszennej razowej,
  • jajko,
  • 12 łyżek miodu nektarowego,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao w proszku,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy ze sobą trzy rodzaje mąk, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cynamon i kakao.
  2. W rondelku roztapiamy delikatnie masło, a następnie po zdjęciu z kuchenki łączymy je z miodem, mieszając łyżką.
  3. Masło z miodem wlewamy do miski z mąką i przyprawami, zagniatamy ciasto.
  4. Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części ciasta wałkujemy kolejno na stolnicy posypanej mąką pszenną, na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki.
  5. Pierniczki pieczemy 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.