Piernik z orzechami laskowymi
2
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao
W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę.
Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi
Dodać orzechy i wymieszać.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
- pół szklanki mąki żytniej jasnej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
- pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.
* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły