Piernik z orzechami laskowymi

 

 

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka (250ml) mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • pół szklanki (125ml) mąki żytniej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka (250ml) napoju roślinnego (u mnie sojowy)
  • pół szklanki (125ml) melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych
   

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao
  2. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę.
  3. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi
  4. Dodać orzechy i wymieszać.
  5. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).
  6. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  7. Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku
  8. Piernik można polać roztopioną czekoladą.

 

 

 Produkty polecane do tego  przepisu:

orzechy laskowe   przyprawa do piernika  mąka żytnia BIO 1150  

                                                                  kakao ziarna kruszone

   

 

* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl