Pita z soczewicą oraz roślinną alternatywą mięsa z kurczaka

Pita z soczewicą oraz roślinną alternatywą mięsa z kurczaka

2

SKŁADNIKI:

  • 90 g chleba lub chlebka pita
  • 150 g roślinnej alternatywy mięsa z kurczaka
  • 25 g sałaty
  • 50 ml roślinnej alternatywy śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 30 g gotowanej soczewicy
  • garść pomidorków cherry
  • 25 g ogórka
  • 2 garści ulubionych kiełków

 

PRZYGOTOWANIE:

Usmaż roślinną alternatywę mięsa z kurczaka na patelni na średnim lub dużym ogniu przez 3–4 minuty, aż kawałki zmienią kolor na złoty. Jeśli chcesz, możesz zgrillować chleb w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez minutę lub dwie, ważne jest, abyś miał/a na niego oko. Przed włożeniem do piekarnika dodaj trochę wody po obu stronach chleba, aby był bardziej miękki. Podczas podgrzewania chleba opłucz sałatę, ogórki, kiełki i rozpocznij krojenie ogórka, a następnie krojenie pomidorków cherry na ćwiartki. Następnie wymieszaj roślinną alternatywę śmietany i posiekany szczypiorek. Wlej trochę sosu do chlebka, a następnie dodaj sałatę, kiełki i pomidory wraz z ogórkiem i gotowaną soczewicą. Powtarzaj proces, dopóki masz na to miejsce. Na koniec ułóż warstwę roślinnej alternatywy mięsa z kurczaka, sosu i kiełków.