Pizza con la scarola

Pizza con la scarola

2

Takiej pizzy jeszcze nie próbowałeś!

Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

Przygotowanie: 20 min

Odpoczynek: 6 godz.

Pieczenie: 15-18 min

Poziom: Średnio trudny

Składniki:

CIASTO

700 g mąki 0 i 100g do oprószenia blatu

500 g wody w temperaturze pokojowej

4 g świeżych drożdży

20 g soli

FARSZ

250 g cykorii

60 g oliwek bez pestek

20 g kaparów

8-10 filetów anchois

20 g orzechów piniowych

Oliwa z oliwek extra vergine

2 łyżki semoliny

Przygotowanie:

Do małej miski wlewamy kilka łyżek wody w temperaturze pokojowej. Dodajemy drożdże i rozpuszczamy je, mieszając. Do dużej miski stopniowo wsypujemy 500 g mąki i wlewamy pozostałą wodę. Wyrabiamy składniki. Gdy dodamy połowę mąki i wody, wlewamy wodę z drożdżami i dalej wyrabiamy, ciągle dodając mąkę. Solimy. Ciasto wyrabiamy dłońmi, zagniatając okrągłymi ruchami do całkowitego wchłonięcia mąki. Ciasto wyrabiamy w misce 10-15 minut do otrzymania jednolitej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w suche miejsce, bez przeciągów. Następnie oprószamy je mąką i przekładamy na blat posypany mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich ponownie oprószamy mąką i formujemy z nich owalne kształty. Umieszczamy je w dwóch miskach z odrobiną mąki na dnie. Ponownie zakrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny.

FARSZ

Obieramy cykorię i pozbywamy się zewnętrznych liści. Myjemy ją, osuszamy i blanszujemy we wrzącej wodzie przez kilka minut. Odcedzamy i osuszamy. W rondelku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone anchois, oliwki, orzeszki pinii, kapary i podsmażamy na złoty kolor, aż anchois całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy cykorię i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Opcjonalnie do farszu można dodać rodzynki.

CIASTO

Wyrabiamy porcję ciasta. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Rozciągamy dłońmi, formując owalny kształt. Możemy również użyć semoliny, dzięki czemu będzie łatwiej rozciągać ciasto. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Obie porcje ciasta muszą mieć taką samą wielkość. Na jednej części wykładamy odcedzoną cykorię, zostawiając miejsce na bokach. Przykrywamy ją drugą porcją ciasta i palcami uciskamy boki. Za pomocą radełka odcinamy nadmiar ciasta z boków. Na wierzchu rozprowadzamy oliwę, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i delikatne. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy pizzę 15-18 minut z włączoną funkcją góra-dół na złoty kolor.