Podobne artykuły
na ciasto:
na wierzch:
Ugotowany kalafior i pieczoną dynię bez skórki wkładamy do miski i blendujemy na mus. Dodajemy szczyptę tymianku, papryki i ⅓ łyżeczki soli, mieszamy. Dokładamy starty na grubych oczkach tarki surowy kalafior, doprawiamy solą do smaku. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji góra-dół, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy przygotowane ciasto i formujemy je w prostokąt o grubości 1 cm. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 50 minut.
W tym czasie myjemy warzywa przeznaczone na wierzch pizzy, kroimy w plasterki. Różyczki brokułu gotujemy we wrzącej wodzie przez 4 minuty, wyjmujemy, studzimy. Na upieczony spód pizzy wykładamy surowe warzywa, oprószamy je oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15–20 minut.
Podajemy po wystudzeniu z dodatkiem ugotowanego brokułu, świeżej bazylii i sosu.
Przygotowując ciasto na pizzę, możemy dodać 1 płaską łyżeczką agaru w proszku, wtedy spód po upieczeniu będzie wyższy i bardziej zwarty.
Warto wiedzieć:
Taka pizza to źródło potasu, wapnia, żelaza, magnezu, witamin; A, B3, B6, E, C, folianów i beta-karotenu.
Uwaga! Alergia
Pomidory i papryka mogą wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na pyłki traw i lateks. U osób z alergią na pyłki chwastów może dojść do reakcji krzyżowych po spożyciu dyni.