Placki z buraczanym sokiem

Placki z buraczanym sokiem

2

SKŁADNIKI:

(6 sztuk)

  • 4 kopiaste łyżki kaszy jaglanej, ugotowanej na sypko
  • świeżo wyciśnięty sok z buraka lub 4 łyżki zakwasu buraczanego
  • 1 jajko (opcjonalnie; lub 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej)
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • kilka liści sałaty
  • kilka szczypt mielonego kminku
  • kilka szczypt mielonej kolendry
  • sól i pieprz (do smaku)
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek (do przetarcia patelni)
  • sos czosnkowy

PRZYGOTOWANIE:

W misce zmiksuj kaszę, jajko i skrobię z przyprawami, stopniowo dolewając sok z buraka do konsystencji średnio gęstej śmietany. Dorzuć część pokrojonej kolendry (resztę zostaw do posypania). Kładź na rozgrzanej i przetartej tłuszczem patelni po dużej łyżce masy, rozprowadzaj koliście. Po około minucie przewróć na drugą stronę. Placki smażą się błyskawicznie i świetnie smakują z sosem czosnkowym i zieleniną.