Podaruj odporność

Podaruj odporność

2

Co możemy zrobić, żeby nie chorować i żyć dłużej, zachowując sprawność? Przede wszystkim powinniśmy zadbać o odporność naszego organizmu. Największy wpływ na sprawny układ immunologiczny, czyli odporność, mają: dieta, aktywność fizyczna, eliminacja stresu i zachowywanie rytmu dobowego.

Podaruj odporność

W świecie, w którym niemal wszystko możemy kupić, kilka rzeczy nadal jest bezcennych. Wśród takich „towarów” deficytowych z pewnością znajduje się zdrowie. Większość z nas umieszcza zdrowie wysoko na liście najważniejszych wartości w życiu, tuż obok miłości, rodziny i pieniędzy. Powstaje pytanie, czy potrafimy o nie dbać równie dobrze, jak o dobrostan naszych bliskich czy finanse? Musimy zdać sobie sprawę z tego, że każdy z nas ma realny wpływ na własne zdrowie. Trochę przykra prawda: to ty odpowiadasz za większość swoich chorób. Co możemy zrobić, żeby nie chorować i żyć dłużej, zachowując sprawność ? Przede wszystkim powinniśmy zadbać o odporność naszego organizmu. Największy wpływ na sprawny układ immunologiczny, czyli odporność, mają: dieta, aktywność fizyczna, eliminacja stresu i zachowywanie rytmu dobowego. Skupię się na diecie, żywieniu, ponieważ ten temat zgłębiam od kilku lat, z pasją, nieustannie...

Dieta na odporność

Powinniśmy przede wszystkim zadbać o to, by z pożywieniem dostarczać naszemu organizmowi składników odżywczych pochodzenia naturalnego i, jeśli to możliwe, nie korzystać z farmakologicznej suplementacji. Codzienna dieta sprzyjająca zdrowiu powinna być bogata w błonnik, którego dostarczą warzywa, owoce oraz orzechy i otręby. Kolejnym ważnym jej składnikiem powinny być produkty fermentowane i kiszonki, które są wspaniałym źródłem substancji odżywczych oraz bakterii probiotycznych. Warto wprowadzić do naszego życia zdrowe rytuały. Dzień rozpocznijmy wypijając pół szklanki zakwasu z czerwonych buraków. Zakwas z buraka zawiera wiele antyoksydantów, jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, K i z grupy B, kwasu foliowego, potasu, kobaltu, magnezu czy fosforu. Zamiast chipsów sięgajmy po kiszone ogórki, czy kiszoną kapustę albo pokrojone w paski kimchi, czyli tradycyjną, niezwykle zdrową koreańską kiszonkę. Według mojej wiedzy warto także, prozdrowotnie, wyeliminować z diety mięso, ale jeśli nie jesteście w stanie całkowicie się go wyrzec, spróbujcie przynajmniej ograniczyć spożycie.

W okresie jesienno-zimowym warto się także wesprzeć Oxymelem. Oxymel to naturalny napój przygotowany na bazie macerowanych w żywym occie jabłkowym warzyw i ziół. W jego skład wchodzi pięć roślin, które zaliczane są do żelaznej dziesiątki tak zwanych naturalnych antybiotyków. Chrzan, imbir, cebula, czosnek i oregano pomagają leczyć wiele zakażeń bakteryjnych, niszczą pierwotniaki i grzyby, oszczędzając jednocześnie „dobre” bakterie, które są nam tak niezbędne do ochrony przed wieloma patogenami. Wspierają silnie nasz układ odpornościowy, a robią to bez uszczerbku dla zdrowia i bez ryzyka, że się na nie uodpornimy, jak to może być w przypadku syntetycznych antybiotyków. Polecam także naszą nową wersję Oxymelu, z dodatkiem nukleotydów, który ma wspaniałe właściwości regeneracyjne. Nukleotydy to cząsteczki budulcowe DNA i RNA, które przyjmowane w pożywieniu, w postaci suplementu, wspomagają regenerację komórek i produkcję nowych. Naukowcy odnotowali także ich pozytywny wpływ na stan jelit: wzrost Bifidobakterii, hamujących wzrost bakterii patogennych i obniżenie pH jelita.

I na zakończenie, pamiętajmy, że nasz organizm to fenomenalna fabryka, której celem jest utrzymanie przy życiu samej siebie, czyli nas. Musimy tylko pozwolić tej fabryce spokojnie pracować - dostarczać niezbędnych składników odżywczych i nie zaśmiecać. Dobra, ekologiczna żywność jest najlepszym paliwem dla naszej fabryki.

Życzę wszystkiego najzdrowszego i wznoszę Wasze zdrowie zakwasem z nukleotydami.

 

Autor: Mikołaj Bator

Mikołaj Bator jest pasjonatem kuchni i autorytetem w branży żywności fermentowanej. Od czterech lat prowadzi Zakwasownię – roślinną manufakturę, produkującą organiczne i funkcjonalne zakwasy, kiszonki oraz dania kuchni roślinnej, polskie super-foods. Mikołaj jest współtwórcą Zakwasowni i skarbnicą wiedzy o zdrowym, pysznym jedzeniu.