Podróż do Włoch od kuchni

Podróż do Włoch od kuchni

2

Crostina Catese autorka książki „Italia. Amore mio” to rodowita rzymianka. Jest szefową kuchni i zabiera czytelnika w podróż do Włoch dzieląc się przepisami zarówno autorskimi, jak i rodzinnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia.

Włochy to słońce, gorący temperament, świeżo parzona kawa i wyśmienita kuchnia. A jeśli kuchnia, to oczywiście jej wysokość pizza, przeróżne pasty z domowym makaronem, pyszne sery, dojrzewające szynki i świeże owoce morza. W książce „Italia. Amore mio” znajdują się przepisy, dzięki którym z kilku dobrej jakości składników można wyczarować najrozmaitsze dania i desery. Autorka mówi, że urodziła się jako kucharka, a wychowała w prawdziwie włoskiej rodzinie, w której wszyscy kochali jeść i gotować. Jej kuchnia to połączenie tradycji i innowacji, comfort food i zdrowego jedzenia. A słowa, które najlepiej opisują kuchnię Cristiny, to wyrafinowana prostota.

"Zawsze, gdy jem pizzę, myślami przenoszę się do pełnego zapachów, słonecznego Rzymu, gdzie kupuje się kawałek pizzy na ulicy i spaceruje po rozgrzanych od słońca uliczkach" mówi Cristina Catese. W książce znajdują się przepisy m. in. na pieczone gnocchi alla romana, smażone oliwki all’ascolana faszerowane mięsem, kalmary z groszkiem, szpinakowe pierożki Balanzoni, a także na domowy makaron oraz ciasto na pizzę. Warto wyruszyć razem z Cristiną w fascynującą kulinarną podróż przez wszystkie regiony gorącej Italii!