Przejście na dietę bezglutenową jest naprawdę proste?

Przejście na dietę bezglutenową jest naprawdę proste?

2

Dieta bezglutenowa z zasady jest dla wielu osób wyborem czasowym, ale w przypadku osób z diagnozą celiakii, trzeba diety bezglutenowej przestrzegać przez całe życie. Nietolerancje pokarmowe, w tym nietolerancja glutenu i alergia na gluten, też wymagają diety bez glutenu. Na szczęście w naszych sklepach jest dostępnych coraz więcej produktów bezglutenowych. Są one oznaczone międzynarodowym symbolem „przekreślonego kłosa”, napisem „produkt bezglutenowy” lub ,,gluten-free’’.

Dieta bezglutenowa z zasady jest dla wielu osób wyborem czasowym, ale w przypadku osób z diagnozą celiakii, trzeba diety bezglutenowej przestrzegać przez całe życie. Nietolerancje pokarmowe, w tym nietolerancja glutenu i alergia na gluten, też wymagają diety bez glutenu. Na szczęście w naszych sklepach jest dostępnych coraz więcej produktów bezglutenowych. Są one oznaczone międzynarodowym symbolem „przekreślonego kłosa”, napisem „produkt bezglutenowy” lub ,,gluten-free’’.

 

Dieta bezglutenowa z zasady

Dieta bezglutenowa to oczywiście nie tylko moda z ostatnich lat, ale dla wielu osób konieczność zdrowotna i świadomy wybór. Korzystają z niej między innymi osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu, ale również ci, którzy chcą wyeliminować zbędne produkty z diety. Dieta bezglutenowa z zasady cieszy się zainteresowaniem coraz większej ilości osób. Dietę bezglutenową wybierają osoby promujące zdrowy tryb życia, chcące osiągnąć spadek masy ciała i dostarczanie organizmowi tego, czego potrzebuje, bez produktów zawierających gluten. Jak jednak dokonać tej zmiany prawidłowo i wprowadzić bezglutenowe produkty do codziennej diety, nie wyrządzając sobie krzywdy?


Konieczność przejścia na dietę

Osoby ze zdiagnozowaną chorobą glutenozależną, które wcześniej nie były na diecie bezglutenowej, stają przed wyzwaniem zmiany stylu odżywiania i często też stylu życia. Gdy dochodzą do tego nietolerancje pokarmowe i alergie, sytuacja się mocno komplikuje. Dieta bezglutenowa z zasady polega na wielu ograniczeniach. Wprowadzanie takiej rewolucji żywieniowej powinno odbywać się pod nadzorem specjalisty żywieniowego. Najlepiej gdy jest to dietetyk specjalizujący się w diecie bezglutenowej. Gorszą opcją jest korzystanie ze stron w sieci i szukanie - dieta bezglutenowa przykładowy jadłospis.


Dobre oznakowanie to podstawa

Aby prawidłowo przestrzegać stosowania diety bezglutenowej trzeba uważnie wybierać produkty. Produkty bezglutenowe są różnie definiowane w różnych krajach. Symbol przekreślonego kłosa jest przyznawany przez stowarzyszenia osób z celiakią i na diecie bezglutenowej z poszczególnych krajów. Oznakowanie znakiem przekreślonego kłosa gwarantuje odpowiednie systemy kontroli jakości i wykonywanie odpowiednich badań i analiz na zawartość glutenu. A co w przypadku produktów, które są naturalnie bezglutenowe?


Zdrowa dieta bezglutenowa

Dobrze skomponowana dieta bezglutenowa działa dobrze zarówno na osobę nietolerującą glutenu jak i taką, u której nie występują objawy celiakii czy nietolerancji pokarmowej. Samo wykluczenie glutenu z diety nie chroni przed skutkami złego odżywiania. Jeśli sposób odżywiania oparty jest na gotowych, wysoko przetworzonych produktach, z małą ilością wartościowych świeżych składników to doprowadza to do niedoborów składników odżywczych. Dieta bezglutenowa z zasady jest dietą eliminacyjną.


Ustal, co na pewno możesz zjeść i trzymaj się tego

Gdy słyszymy słowo „dieta”, z reguły od razu kojarzy nam się ono z pewnymi wyrzeczeniami. Nie musi tak być! Prawidłowa dieta to jednocześnie styl życia, który z przyjemnością realizujemy. Gdy stosuje się dietę bezglutenową, wyrzeczeń tych naprawdę nie musi być wiele, czego najlepszym dowodem jest bogata oferta, przygotowana przez sklep Organic 24. Sklep oferuje produkty z przekreślonym kłosem, a także produkty naturalnie bezglutenowe w jakości ekologicznej jako propozycja do zagadnienia - dieta bezglutenowa przykładowy jadłospis.


Oferta na produkty bezglutenowe

Aby na co dzień nie borykać się z kłopotami i wątpliwościami przy sklepowej półce, przypomnijmy sobie listę powszechnie dostępnych produktów, które nie zawierają glutenu i po które możemy sięgać bez obaw. Będą to oczywiście owoce i warzywa, rośliny strączkowe i orzechy. Wszystkie rodzaje ryb, mięso i jajka są wolne od glutenu. Produkty mleczne jak mleko, jogurt naturalny, śmietana, świeże sery twarogowe oraz sery dojrzewające też nie zawierają glutenu i są bezpieczne. Oczywiście też w cukier, miód czy marmoladę z owoców można bez obaw wzbogacić dietę bezglutenową.


Zbożowe produkty bezglutenowe

Bezglutenowe są ziemniaki i produkty zbożowe jak: kukurydza, ryż, także dziki ryż, proso i kasza jaglana, teff, gryka, komosa czyli quinoa, tapioka, mączka chleba świętojańskiego. Należy uważać na gotowe produkty i z uwagą czytać ich etykiety. Dotyczy to takich produktów jak: puree z ziemniaków, chipsy ziemniaczane, crunchy, płatki kukurydziane, ryż prażony. Owies i produkty owsiane mogą być uznane za bezglutenowe jeśli jest to licencjonowany bezglutenowy produkt spożywczy zawierający owies z upraw niezanieczyszczonych glutenem podczas wzrostu, zbioru, pakowania czy przetwarzania. Do 2016 roku dieta bezglutenowa z zasady traktowała owies jako zboże zawierajace gluten.


Co zaś należy omijać szerokim łukiem?

Podczas stosowania diety dieta bezglutenowa z zasady wyklucza zboża zawierające gluten. Są to pszenica, orkisz, jęczmień, żyto, płaskurka, kamut czy pszenżyto. Dotyczy to także produktów zawierających gluten wyrabianych ze zboż glutenowych jak: kasza manna, perłowa, jęczmienna i kuskus. Jeśli chodzi o owies i produkty owsiane to należy wybierać te z oznakowaniem przekreślonego kłosa. W ofercie znajdują się godne zamienniki zbóż glutenowych i wyrabianych z nich produktów, z których można przyrządzić smakowite i pełnowartościowe potrawy.


Dbałość o nie zanieczyszczenie glutenem

Jeśli zmiana diety na bezglutenową wynika z ciekawości czy chęci poprawy kondycji, a nie względów medycznych, możemy uznać to za rzecz błahą. Jednak chorzy na celiakię i nadwrażliwi na gluten muszą jednak wystrzegać się produktów zanieczyszczonych glutenem. Błędy popełniane podczas pakowania wyrobów na wspólnej linii, transportu, mielenia zbóż, czy nawet przy przygotowywaniu posiłku mogą doprowadzić do tego, że stanie się on ryzykowny. Dlatego tak istotne jest to, by każdy bezglutenowy produkt pochodził od zaufanych dostawców. Naszym Klientom proponujemy wyłącznie właśnie takie!


Bezglutenowe produkty także wymagają zbilansowania

Samo całkowite wyeliminowanie wszelkich ilości glutenu z diety jest rzeczą kluczową dla tych, którzy muszą go unikać ze względu na stan zdrowia. Lecz na tym nie koniec. Zważywszy na to, że powierzchnia absorpcji jelit będzie ograniczona na skutek zaniku kosmków jelitowych, osoby nietolerujące glutenu muszą szczególnie dbać o to, by ich posiłki były wartościowe. Grożą im wszak niedobory m.in. magnezu, cynku, żelaza czy witaminy A, C i z grupy B. Ich uzupełnienie nie jest trudne – wystarczy dbać o odpowiedni jadłospis oraz pozostawać w kontakcie z lekarzem lub dietetykiem. Zbilansowanie diety zawsze jest bardzo ważne, niezależnie od tego, czy składają się na nią jedynie bezglutenowe produkty czy wszystkie inne dostępne w handlu.