Gazpacho

Gazpacho

2
Przepis na Gazpacho zabiera nas w podróż do słonecznej Hiszpanii prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne hiszpańskie danie - chłodnik warzywny.

SKŁADNIKI: (4 porcje)

  • 1 kg pomidorów
  • 1 ogórek
  • 1/2 papryki
  • 2 plastry cebuli
  • kawałeczek papryczki chili
  • 1 łyżka soku z limonki( + starta skórka)
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • ½ pęczka kolendry
  • 100 g koziego sera

 

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki (najlepiej robić to bezpośrednio na sicie zawieszonym nad miską - dzięki temu zachowamy sok i pozbędziemy się nasion). Miąższ dodać do soku w misce, z nasion pozostawionych na sicie wycisnąć jak najwięcej soku. Nasiona wyrzucić a do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodać chili (na początek mniejszą ilość), sok z limonki, ocet winny oraz oliwę. Przełożyć do pojemnika blendera (zostawić część do pokrojenia w kostkę) i zmiksować (przez około pół minuty na wysokich obrotach). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie większą ilością chili, oraz posiekaną świeżą kolendrą. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny lub w zamrażarce jeśli nie mamy czasu. Przelać do miseczek lub szklanek, posypać pokrojonymi w kosteczkę warzywami wymieszanymi z sokiem i skórką limonki oraz oliwą, pokruszonym lub drobno posiekanym serkiem kozim oraz świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa w kostkę: Pokrojone w kosteczkę warzywa (wymienione powyżej), 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka oliwy, świeżo zmielony pieprz kilka kostek serka koziego

Podobne artykuły