Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Gazpacho

 
Składniki (4 porcje):

• 1 kg pomidorów
• 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego
• 1/2 papryki
• 2 plastry cebuli
• kawałeczek papryczki chili
• 1 łyżka soku z limonki( + starta skórka)
• 2 łyżeczki octu winnego
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• ½ pęczka kolendry
• 100 g koziego sera


Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki (najlepiej robić to bezpośrednio na sicie zawieszonym nad miską - dzięki temu zachowamy sok i pozbędziemy się nasion). Miąższ dodać do soku w misce, z nasion pozostawionych na sicie wycisnąć jak najwięcej soku. Nasiona wyrzucić a do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodać chili (na początek mniejszą ilość), sok z limonki, ocet winny oraz oliwę. Przełożyć do pojemnika blendera (zostawić część do pokrojenia w kostkę) i zmiksować (przez około pół minuty na wysokich obrotach). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie większą ilością chili, oraz posiekaną świeżą kolendrą. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny lub w zamrażarce jeśli nie mamy czasu. Przelać do miseczek lub szklanek, posypać pokrojonymi w kosteczkę warzywami wymieszanymi z sokiem i skórką limonki oraz oliwą, pokruszonym lub drobno posiekanym serkiem kozim oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Warzywa w kostkę:
Pokrojone w kosteczkę warzywa (wymienione powyżej),
1/2 łyżeczki skórki startej z limonki,
1 łyżka soku z limonki,
1 łyżeczka oliwy,
świeżo zmielony pieprz
kilka kostek serka koziego