Przygotowując się do ciąży - dieta

Przygotowując się do ciąży - dieta

2

Przygotowania dietetyczne do ciąży najlepiej rozpocząć na 12 do 6 miesięcy przed pożądanym terminem poczęcia.

Wzmocnienie komórek jajowych i plemników

Dla wzmocnienia komórek jajowych i plemników przed zapłodnieniem polecane są:

świeże warzywa kilka razy dziennie (wiosna, lato),

soki ze świeżych owoców (wiosna, lato),

spirulina i pyłek pszczeli (jesień),

tran do picia (zima),

preparat multiwitaminowy (dla mężczyzny).

Naturalne suplementy przy planowaniu ciąży

Proponowany zestaw dla przyszłych mam: spirulina przez 3 m-ce (max 3 x 2 tabl. dziennie, przy jedzeniu); pyłek pszczeli przez 3 m-ce (namoczyć na noc 1 łyżeczkę w 0,5 szklanki wody, rano wypić); magnezin 500 1 x 1 tabl. dziennie, przy jedzeniu; pasta dr Budwig z olejem lnianym lub tran; ¼ szklanki wody z 1 łyżeczką niefiltrowanego octu jabłkowego (3 x dziennie przed jedzeniem, pić małymi łykami).

Ogólne zalecenia żywieniowe przed ciążą

Posiłki spożywane regularnie – co najmniej 2 ciepłe posiłki dziennie. Dieta powinna obfitować w warzywa w różnej formie: gotowane, duszone, świeże, w surówkach. Do warzyw zaliczamy również strączkowe (fasole, soczewice, soję). Wartościowe są pełnoziarniste kasze (w tym ryż, amarantus, quinoa), pieczywo z razowej mąki, jajka, ryby. Mięso najlepsze jest gotowane, powinno być nieprzetworzone na skalę przemysłową, czyli nie w postaci wędlin, konserw czy kiełbas niewiadomego pochodzenia. Słodycze i ciasta możemy zastąpić suszonymi owocami, bakaliami.