Książka "Totalnie tofu" Konrada Budzyka

Książka "Totalnie tofu" Konrada Budzyka

2

KONRAD BUDZYK – bloger kulinarny, weganin. Jego pierwsza książka, „Hummusy i pasty”, od razu stała się bestsellerem. Do gotowania podchodzi z dużym luzem, miesza style i techniki, a przy tym świetnie się bawi.

Książka Konrada Budzyka „Totalnie tofu” rzeczywiście dotyczy w całości tego sojowego produktu. Można ją nazwać „podręcznikiem”, ponieważ powinna znajdować się pod ręką w kuchni wegańskiej czy wegetariańskiej! Autor pokazuje jak dużo zastosowań ma ta wyjściowo biała kostka, która jest wtedy, nie bójmy się tego słowa, bez smaku. Jednak nie wymaga alchemicznych zabiegów, aby stać się składnikiem smacznego i szybkiego w przygotowaniu dania. Soja znana jest z wysokiej zawartości białka roślinnego, cennych składników odżywczych i niskiej kaloryczności. Powstałe z niej tofu można dodawać do zup, gotować ze zbożem, warzywami, marynować do sałatek lub przerabiać na sosy i pasty. Z książki dowiemy się jakie są rodzaje tofu i jak z nimi postępować w kuchni. Znajdują się w niej przepisy z udziałem tofu na śniadania, zupy, dania kuchni polskiej, azjatyckiej, makarony, smarowidła, street food, a nawet na desery. Autor zapewnia, że aby móc cieszyć się uniwersalnością sojowego serka wystarczy dobrać jego odpowiedni rodzaj i umiejętnie przygotować potrawę. Warto to sprawdzić!

Fot. Wydawnictwo Znak