Ryba w warzywnej panierce
Przepis pochodzi z książki Ewy Szczęsnej "Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej".
liczba porcji: 4
• 1 marchewka
• 1 niewielka cukinia
• 1 mały ziemniak
• ½ cebuli
• 2 łyżki startego parmigiano reggiano
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżka bułki tartej lub mąki pszennej
• oliwa
• sól
• pieprz
• 4 filety okonia morskiego
Zacznij od starcia na tarce o dużych oczkach marchewki, cukinii i ziemniaka. Posól je i odstaw na 5 minut, aby warzywa puściły wodę. Następnie dobrze je odciśnij i przełóż do miski. Dodaj do warzyw pokrojoną w piórka cebulę, starty parmigiano, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą lub mąkę i odrobinę oliwy. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Filety z okonia morskiego pokrój na kawałki o boku mniej więcej 10 cm.
Na dłoń wyłóż spłaszczoną porcję warzyw, połóż na niej rybę i przykryj kolejną porcją warzyw. Lekko dociśnij ze wszystkich stron i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, mniej więcej 8 minut na każdej stronie. Możesz również piec rybę w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 20 minut. Na ostatnie 2–3 minuty włącz funkcję grilla, aby uzyskać bardziej chrupiącą panierkę.
Do takiej ryby najbardziej pasuje sos jogurtowo-koperkowy.