Sałatka ze szpinakiem i jajkiem

Sałatka ze szpinakiem i jajkiem

15-10-2024

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety".

SKŁADNIKI na 1 porcję:

• 3–4 garście świeżego młodego szpinaku

• 2 jajka • pomidor

• 2–3 rzodkiewki

• łyżka posiekanego szczypiorku

• szczypta soli i pieprzu

• mielona papryka ostra

• łyżeczka pestek słonecznika lub dyni

Sos

• łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

• łyżka oleju rzepakowego

• ½ łyżeczki musztardy (opcjonalnie)

WYKONANIE

1. Jajko ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, obierz i pokrój w plastry.

2. Pomidor pokrój w półplastry, rzodkiewkę w cienkie plasterki.

3. Szpinak rozrzuć po półmisku i obłóż kawałkami warzyw oraz jajek.

4. Olej połącz z musztardą i sokiem z cytryny. Polej sosem sałatkę.

5. Oprósz sałatkę przyprawami i posyp pestkami.

 

WSKAZÓWKA Do tej sałatki możesz dodać kilka pokrojonych oliwek.