Serek o smaku mango

Serek o smaku mango

2

Składniki (słoik o pojemności 400 ml):

• 100 g nerkowców

• ½ dużego dojrzałego mango

• sok z cytryny

• wybrany słodzik do smaku

 

Nerkowce zalej wodą i mocz około 8 godzin. Po namoczeniu odcedź, dokładnie wypłucz. Obrane mango pokrój na małe kawałki i zblenduj z pozostałymi składnikami. Serek można zjeść od razu lub przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smak serka można dobrowolnie modyfikować w zależności od upodobań oraz dostępności owoców. Latem zaszalej i dodaj ulubione owoce: truskawki, jagody, wiśnie lub morele, śliwki i tak dalej. Zimą świetnie sprawdzą pomarańcze i mandarynki.

 

Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.