Sernik królewski
Składniki na ciasto:
• 140 g mąki ryżowej
• 140 g mąki owsianej
• 30 g kakao
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• 100 g wybranego oleju
• 100 g syropu z agawy lub innego
Składniki na masę serową:
• 400 g naturalnego tofu
• 1 cytryna (sok + starta skórka)
• 100 g ksylitolu
• 300 ml mleka kokosowego (gęsta część)
• 40 ml rumu
• 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
• 50 g skrobii ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, lub mąki z tapioki
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej oraz syrop i wyrabiaj ciasto ręką. Powinno być zwarte i dość miękkie. Rozkrusz na spodzie blaszki dwie trzecie ciasta, delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Pozostałe ciasto włóż do lodówki. Przygotuj masę serową. Do dużej misy wrzuć tofu, skórkę otartą z cytryny i ksylitol oraz wlej mleko kokosowe, rum i sok z cytryny. Zblenduj na grudkowatą masę. Dosyp mąkę z migdałów oraz skrobię i wymieszaj dokładnie łyżką. W razie potrzeby dosyp nieco więcej ksylitolu i dodaj sok z cytryny. Na upieczony spód wylej masę serową, a na nią rozkrusz pozostałe ciasto.
Włóż do piekarnika na 50 minut.
Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.