Sernik królewski

Sernik królewski

2

Składniki na ciasto:

• 140 g mąki ryżowej

• 140 g mąki owsianej

• 30 g kakao

• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

• 100 g wybranego oleju

• 100 g syropu z agawy lub innego

Składniki na masę serową:

• 400 g naturalnego tofu

• 1 cytryna (sok + starta skórka)

• 100 g ksylitolu

• 300 ml mleka kokosowego (gęsta część)

• 40 ml rumu

• 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

• 50 g skrobii ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, lub mąki z tapioki

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej oraz syrop i wyrabiaj ciasto ręką. Powinno być zwarte i dość miękkie. Rozkrusz na spodzie blaszki dwie trzecie ciasta, delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Pozostałe ciasto włóż do lodówki. Przygotuj masę serową. Do dużej misy wrzuć tofu, skórkę otartą z cytryny i ksylitol oraz wlej mleko kokosowe, rum i sok z cytryny. Zblenduj na grudkowatą masę. Dosyp mąkę z migdałów oraz skrobię i wymieszaj dokładnie łyżką. W razie potrzeby dosyp nieco więcej ksylitolu i dodaj sok z cytryny. Na upieczony spód wylej masę serową, a na nią rozkrusz pozostałe ciasto.

Włóż do piekarnika na 50 minut.

 

Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.